Forţele Aeriene Ucrainene, cu un pas mai aproape de modernizare. Avioane F-16 Block 70/72, o posibilă ofertă a companiei Lockheed Martin

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În perioada 15-18 iunie, în Ucraina, are loc una dintre cele mai importante expoziţii de armament şi tehnică militară, intitulată ’’Arme și Securitate - 2021”. Printre participanţii la acest eveniment a putut fi regăsită şi compania americană Lockheed Martin care a prezentat mai multe machete ale unor avioane F-16. Acest lucru a dat naştere cu uşurinţă speculaţiilor că Lockheed Martin propune la vânzare pentru Ucraina avioane de luptă F-16 Block 70/72.

Pentru cine nu ştie, Lockheed Martin este cea mai mare companie de apărare din Statele Unite, dar şi cel mai important contractor al Pentagonului.

După cum precizează analiştii militari ucraineni ai publicaţiei ’’Centrul Militar Ucrainean’’ cel mai mare contractor de apărare din lume este prezent anul acesta la expoziţia de armament şi tehnica militară ’’Arme și securitate - 2021”. 

Informaţiile nu sunt confirmate de surse oficiale ucrainene – cum ar fi ministerul apărării – dar se presupune că Lockheed Martin a propus spre vânzare Ucrainei avionul de luptă multi-rol F-16 Block 70/72.

După cum am precizat mai sus, acest lucru a dat naştere cu uşurinţă speculaţiilor.

La prinva vedere mulţi ar putea spune că prezenţa unei companii americane la un târg de prezentare de tehnică militară, organizat in Ucraina, nu spune mare lucru. Dar nu este asta, iar speculaţiile cu privire la o viitoare ofertă a companiei Lockheed Martin către Ucraina sunt destul de fundamentate.

Amintesc că, la începutul acestui an, DefenseRomania a precizat, în două analize diferite, că Ucraina intenționează să cumpere avioane de luptă multi-rol produse în Occident, ca parte a programului de modernizare a Forțelor Aeriene Ucrainene.

În mai anul trecut, într-o primă analiză dedicată acestui subiect, am precizat că planurile pe termen lung indică faptul că Ucraina va achiziționa aproximativ 108 de aeronave de luptă multi-rol.

Reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene Ucrainene este planificată să fie efectuată în etape. Noua sau noile aeronave trebuie să înlocuiască mai multe modele sovietice. Este vorba despre aeronave MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M și Su-24MR. 

La momentul respectiv precizăm că Ucraina este interesată să aleagă în mod evident între modele de a patra generați: Lockheed Martin F-16 Block 70/72, Saab JAS-39E / F Gripen, Boeing F / A-18E / F Super Hornet Block III sau Eurofighter Typhoon.

Avioanele F-15 și F-16 sau suedezul „Gripen” - astfel de opțiuni sunt considerate ideale pentru înzestrarea şi completarea flotei de avioane a Forţelor Aeriene Ucrainene, deoarece acestea ar putea înlocui toate modelele sovietice: avioane de luptă, avioane de atac, bombardiere.

Totodată, în lună martie a acestui an, Franța şi-a anunţat disponibilitatea de a vinde Ucrainei avioane Rafale. Şi acestă informaţie a dat naştere unui şir de speculaţii cu privire la faptul că vom asista la o strânsă competiţie între Franţa şi Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei.

Publicaţia Defence-Blog susţine că Lockheed Martin ar fi dispusă să ofere Ucrainei atât avioane noi, cât şi servicii de mentenanţa şi pachet de modernizare pentru avioane de luptă second-hand - asta dacă Kievul optează şi pentru o astfel de achiziţie.

F-16 este cel mai de succes avion de vânătoare de generaţia a IV-a, dovedindu-şi calităţile în condiţii reale de luptă. Până în prezent, au fost produse 4.588 de avioane F-16 și există aproximativ 3.000 de a avioane F-16 operaționale în 25 de țări.

 

Reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene Ucrainene este planificată să fie efectuată în etape.

 

Înlocuirea tehnicii militare din epoca sovietică cu cele mai moderne este obiectivul principal al dezvoltării Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate din Ucraina. Un document care prezintă în detaliu acest obiectiv, care trebuie implementat pe o perioadă de 15 ani, a fost publicat în mai 2020. 

În 2021-2022, este planificat să fie achiziționat primul lot de 12 aeronave, a căror livrare urmează să fie finalizată până în 2025. Următoarea etapă a acestui program ar presupune înlocuirea treptată a celor mai multe avioane care vor ieşi din serviciul Forţelor Aeriene Ucrainene, în jurul anului 2032.

La începutul acestui an, mass-media ucraineană a readus în dezbaterea subiectul achiziţiilor militare precizând că înzestrarea Forţelor Aeriene Ucrainene, cu noi avioane de luptă, achiziţionate din Europa sau Statele Unite, este necesară, dar va costat Ucraina sute de miliarde de grivne.

Ucraina trebuie să se pregătească, în viitorul apropiat, să facă un salt înainte la capitolul înzestrare militară pentru forţele sale aeriene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel