Lloyd Austin: SUA sunt pregătite în continuare să desfăşoare militari în Orientul Mijlociu

S.I. Catalin |
Data publicării:

SUA au declarat sâmbătă că sunt în continuare pregătite să desfăşoare "forţe importante" în Orientul Mijlociu, răspunzând la întrebări despre voinţa lor de a recurge, dacă va fi necesar, la opţiunea militară în regiune, relatează AFP.

Toate opţiunile sunt posibile, mai ales dacă diplomaţia eşuează să încadreze programul nuclear iranian, a afirmat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în cadrul Dialogului de la Manama, în Bahrein, respingând ideea potrivit căreia ţara sa a devenit reticentă în privinţa recurgerii la forţă.

Şeful Pentagonului a fost întrebat despre motivul pentru care Washingtonul nu a răspuns atacului cu drone şi artilerie în octombrie împotriva unei baze utilizate de coaliţia care lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

"SUA îşi rezervă dreptul de a se apăra. Şi ne vom apăra pe noi înşine şi interesele noastre, indiferent ce s-ar întâmpla, într-un moment şi un loc potrivit alegerii noastre", a declarat Austin, potrivit Agerpres.

"Fie ca nicio ţară, niciun individ să nu se înşele în această privinţă. Suntem angajaţi în apărarea noastră, cea a intereselor noastre şi aceasta îi include de asemenea pe partenerii noştri. Şi suntem hotărâţi de asemenea să nu lăsăm Iranul să se doteze cu arma nucleară", a adăugat el.

Teheranul a dezminţit întotdeauna că ar vrea să se doteze cu bomba atomică, notează AFP.

Potrivit lui Austin, principalul obiectiv al SUA este de a-şi consolida alianţele "inegalabile" în Orientul Mijlociu, subliniind totodată prezenţa a încă zeci de mii dintre soldaţii lor staţionaţi în regiune.

"Angajamentul Americii faţă de securitatea în Orientul Mijlocii este puternic şi sigur", a insistat el.

După retragerea trupelor din Afganistan în august, după o prezenţă de 20 de ani, SUA se pregătesc să-şi retragă trupele din Irak până la sfârşitul anului în curs.

Vecinii Iranului sunt preocupaţi de concesiile care ar putea fi făcute Republicii Islamice în negocierile care ar urma să fie reluate luna aceasta cu privire la programul său nuclear.

SUA şi Israel, inamici declaraţi ai Iranului, îl acuză că utilizează drone şi rachete pentru a ataca forţele americane şi navele având legătură cu Israelul în Golf cu scopul de a destabiliza regiunea.

Din februarie, Iranul şi Israelul s-au angajat într-un "război din umbră" în care nave având legături cu fiecare din aceste ţări sunt atacate în apele din jurul Golfului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel