Lituania cumpără ale 300 de vehicule blindate JLTV. România figurează şi ea pe lista următoarelor livrări ale companiei Oshkosh Defense

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Lituaniene achiziționează, în plus, 300 de vehicule blindate JLTV de producție americană, a precizat Ministerul lituanian al Apărării. Săptămâna aceasta, Agenția pentru Achiziţii Militare din cadrul Ministerului lituanian  al Apărării a semnat un nou contract cu SUA, dar fără a preciza valoarea acestuia.

Alături de cele 200 de vehicule blindate JLTV care sunt achiziționate ca parte a unui contract semnat din 2019, vor fi cumpărate ale 300 de vehicule tactice. Astfel,  Forțele Armate Lituaniene vor primi un total de 500 de vehicule tactice de tip JLTV.

Ministerul lituanian al Apărării notează că această nouă achiziţie ar urma să consolideze semnificativ capacitățile actuale ale armatei lituaniene.

,,Această achiziție suplimentară de 300 de vehicule blindate din SUA este unul dintre cei mai importanți pași în modernizarea armatei lituaniene. Cooperarea noastră militară cu SUA este în creștere și, împreună, am putea contribui la securitatea flancului estic al NATO", a declarat Arvydas Anušauskas, ministrul lituanian al apărării.

Primele JLTV în cadrul noului acord vor fi livrate Lituaniei în 2023. Întreaga achiziție este planificată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024. Vehiculele blindate vor fi echipate cu mitraliere M2 QCB de 12,7 mm.

În august anul trecut, armata lituaniană a primit primul lot de vehicule blindate JLTV produse de compania americană Oshkosh Defense. Intenția de a achiziționa vehicule JLTV americane a fost anunțată pentru prima dată în 2017, când, în timpul efectuării unor teste în Lituania, acest model special a devansat alte nouă vehicule blindate oferite armatei naționale. Cererea de achiziționare a JLTV a fost înaintată de Lituania către SUA la sfârșitul lunii februarie 2019.

Interesul pentru vehiculele tactice produse de compania Oshkosh Defense este în creştere, iar printre ultimele state interesate să achiziţioneze vehiculele produse de compania americană se număra Belgia, Muntenegru, Slovenia, Lituania, Brazilia, România și Macedonia de Nord. Până în prezent, Oshkosh a construit peste 16.000 de JLTV pentru armata SUA și aliații săi.

 


Americanii de la Oshkosh Defense au înzestrat deja România cu JLTV

 


România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 47 de milioane de euro). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

În acest program 4x4, știm sigur că pe lângă Oshkosh cu JLTV, în competiție mai intră și francezii de la Arquus cu Sherpa. Momentan nu există alte confirmări oficiale cu privire la alți competitori, însă ne așteptăm că programul să atragă atenția mai multor companii în contextul în care discutăm despre un program uriaș.

Vehiculul blindat JLTV a fost conceput ca un vehicul militar blindat pentru a înlocui vechile HMMWV ale U.S. Army. Programul Joint Light Tactical Vehicle (JLTV) a avut ca scop dezvoltarea unui nou vehicul militar off-road. Acest program militar de înzestrare a a fost lansat de Pentagon în anii 2000. Ca urmare a acestuia, în august 2015, a fost selectat vehiculul blindat L-ATV al Oshkosh Corporation.

La 25 ianuarie 2022, compania americană Oshkosh Defense a prezentat o nou versiune a vehiculului blindat tactic JLTV, de această dată echipat cu un motor hibrid, care a fost denumită eJLTV.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel