Leopard 2A7 VS. K2 Black Panther. Armata Norvegiei publică primele imagini din timpul testelor

Cristian Soare |
Data publicării:

Ministerul norvegian al Apărării a dat startul unei testări amănunţite, în zona arctică, care urmăreşte să evalueze caracteristicile tancului sud-coreean K2 Black Panther și ale tancului german Leopard 2A7. Tancul care va obţine cele mai bune rezultate ar urma să fie selectat de Ministerul norvegian al Apărării pentru a înlocui flota actuală de tancuri Leopard 2A4.

Conform condițiilor impuse de Ministerul norvegian al Apărării, pentru a participa la această etapă de testare şi evaluare, cele două tancuri au fost modificate pentru a îndeplini cerințele armatei norvegiene.

Principala condiţie pusă de Ministerul norvegian al Apărării – tancurile să dispună de caracteristici tehnice care să le permită să facă faţă tancurilor armatei ruse. 

 

În noiembrie 2020, Norvegia a anunţat că intenționează să prezinte parlamentului un proiect prin intermediul căruia vrea să facă o achiziţie de noi tancuri, deoarece este interesată să-şi înlocuiască flota actuală de tancuri Leopard 2A4 (54 de vehicule achiziționate în 2001, în prezent doar 36 de tancuri aflate în dotarea forţelor armate norvegiene).

Norvegia a selectat deja două companii cu care ar putea derula acest program de înzestrare, după ce a evaluat până la nouă opțiuni, dintre care ultima a fost achiziționarea de noi tancuri sau modernizarea flotei actuale de Leopard 2A4 - operată în prezent de armata norvegiană.

Ministerul Norvegian al Apărării intenționează să achiziționeze câteva zeci de tancuri noi pentru a înlocui Leopard 2A4NO, fabricate între 1983-1985. Costul estimat al programului este de 12-15 miliarde de coroane norvegiene (1,2-1,5 miliarde USD), după alte surse ar fi vorba despre alocarea a 19 miliarde de coroane norvegiene (aproximativ 2,55 miliarde USD).

Concernul german Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) prezintă Leopard 2A7NO, o versiune a Leopard 2A7 modificată la cerințele Forțelor Armate Norvegiene, care va concura cu tancul K2NO Black Panther oferit armatei norvegiene de către compania sud-coreeană Hyundai Rotem.

 

Dacă Norvegia alege la termen, primele noi tancuri ar urma să ajungă la Forţele Armate Norvegiene în anul 2025

 

Câștigătorul este de așteptat să fie ales până la sfârșitul acestui an, iar Norvegia va primi primele tancuri noi în 2025. Șansele ambelor tancuri sunt considerate în prezent aproximativ egale. În următoarele patru săptămâni, tancurile vor fi supuse unor test amănunţite în condiţii de iarnă.

Industria de apărare sud-coreeană a oferit Norvegiei posibilitatea de asamblare pe plan local a tancurilor K2 Black Panther, dar şi transfer tehnologic aferent, totul pentru a câștiga un avantaj în faţa ofertei de tancuri germane Leopard 2A7 – dezvoltate de conglomeratul de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW). 

Poate cel mai interesant detaliu al ofertei companiei Hyundai Rotem este acela că armamentul principal al tancului K2 Black Panther este format dintr-un tun cu alezaj neted de 120 mm / L55 dezvoltat de compania germană Rheinmetall – aceiaşi care fabrică şi tunurile pentru tancurile germane Leopard – dar produs sub licență în Coreea de Sud. 

Norvegia a ales deja pentru forțele armate, ca parte a unui alt program militar de înzestrare, obuzierul autopropulsat K9 Thunder de 155mm. La 20 decembrie 2017, a fost semnat un contract de 230 de milioane de dolari între Hanwha Land Systems și Ministerul Apărării din Norvegia pentru furnizarea a 24 obuziere K9 Thunder și a 6 vehicule de recuperare şi asistenţa tehnică K10 ARV (Armored Resupply Vehicle).

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel