”Așteptăm decizii și pentru România”. Comandamentul de la Sibiu ar putea primi un rol sporit în sistemul NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a trecut în revistă câteva dintre măsurile așteptate al Summitul NATO de la Vilnius.

”Vilnius va transforma arhitectura de securitate a Europei pentru deceniile care vor veni; este o o bornă kilometrică în transformarea Europei și a NATO”, declara Geoană.

Toată lumea așteaptă de la Vilnius trei lucruri: oficializarea aderării Suediei la NATO, consolidarea fără precedent a forțelor din Flancul estic și perspective clare pentru aderarea la NATO a Ucrainei și/sau garanții de securitate concrete, similare cu cele oferite Israelului.

Securitatea Flancului Estic a fost discutată intens în lunile trecute.

Planurile regionale de apărare sunt pilonii pe care se sprijină cea mai importantă transformare a NATO din ultimele decenii: mai multe trupe, mai multe echipamente (inclusiv cele prepoziționate), mai multe exerciții. Jens Stoltenberg vorbea de 300 de mii de militari NATO care vor proteja frontierele NATO, iar planurile regionale probabil că stabilesc detaliile și pentru amplasarea acestor forțe.

”Trebuie să facem investiții, trebuie să implementăm planurile; va dura ceva timp, dar decizia politică a fost luată. Planurile regionale au fost livrate cu 20 de luni înaintea termenului, așa că sunt încrezător”, declara Geoană marți, în marja Summitului de la Vilnius.

Dincolo de eficiența planificatorilor militari NATO, rapiditatea cu care au fost întocmite Planurile Regionale arată pericolul real pe care îl proiectează Federația Rusă asupra Europei.

”Planurile sunt adaptabile și se bazează pe forța Rusiei de dinainte de invazie”, a precizat și amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO. ”Dacă rușii vor crește nivelul pregătirii militare, vom veni rapid cu planuri de răspuns”, a mai spus acesta.

 

Secretarul general adjunct al Alianței anticipează o decizie care va privi și România

Foto: Mircea Geoană, în vizită la Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est al NATO și la Cincu, 30 iunie 2023 / facebook

Am vizitat recent grupul de luptă de la Cincu, condus de Franța. Se mișcă foarte bine lucrurile. Așteptăm decizii și acolo. Planificarea militară va fi de ultimă generații și vom avea la dispoziția NATO trupe și echipamente suplimentare, apărare antiaeriană și antirachetă, iar pentru zona Mării Negre va face parte, împreună cu Mediterana, dintr-un contiguu strategic ”, a explicat Geoană, într-o altă intervenție publică.

Este posibil ca în România să fie unul dintre cele două structuri de comandă nou-înființate.

Așa cum DefenseRomania arăta și acum câteva săptămâni, oficialii NATO doresc să înființeze două centre de comandă în subordinea Statului Major al Comandamentului Aliat pentru Operații de la Mons: unul în nordul Europei, la Munster (Germania) sau Szczecin (Polonia) și un al doilea centru, cu baza la Sibiu, care acum găzduiește Comandamentul NATO - Corpul Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel