Onor României! O întreagă escadrilă de avioane NATO survolează Arcul de Triumf, la 105 ani de la Marea Unire

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Parada Militară Națională de 1 Decembrie, dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României, va avea o secțiune dedicată evoluției Aviației Militare.Onor României! O întreagă escadrilă de avioane NATO survolează Arcul de Triumf, la 105 ani de la Marea Unire

România sărbătorește 105 ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, iar anul acesta, Forțele Aeriene Române marchează 110 ani de la înfiinţarea primei structuri de Aeronautică Militară.

Piața Arcului de Triumf va fi survolată de formații de avioane și elicoptere aparținând MApN, MAI și SRI. La Paradă vor participa și detașamente din Turcia, Norvegia și Germania, care vor survola cu aeronave de luptă F-16 și Eurofighter Typhoon.

Dispozitivul de zbor este deschis de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Transport Aerian, ce poartă drapelul tricolor, simbol al unității naționale.

Urmează o formație de 3 elicoptere IAR 330 (din dotarea Bazei 90 Transport Aerian), 3 elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT (din dotarea Bazei 95 Aeriene), formația de elicoptere a Ministerului Afacerilor Interne EC-135, echipate pentru executarea misiunilor aeromedicale de tip SMURD, o formație de 3 elicoptere tip SA 365N Dauphin, din cadrul structurii de aviatie a Serviciului Român de Informații.

Survolează Piața Arcului de Triumf o formație de 3 aeronave C-27J SPARTAN și o formație de două aeronave C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

Urmează o formație mixtă de aeronave IAR-99 STANDARD și IAR-99 Șoim din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic și a Bazei 95 Aeriană.

În premieră, participă la Parada de Ziua Națională, unul dintre cele două avioane LEARJET BOMBARDIER 75, intrate în acest an în dotarea Inspectoratul General de Aviaţie din MAI.

Citește pe subiect: Premieră în România: Forțele speciale defilează cu noile blindate americane JLTV, alături de mașini Land Cruiser, model 2022, echipate cu mitraliere

Avioane de luptă din patru state NATO

Avioane F-16 Fighting Falcon olandeze. Foto: Guvernul olandez

Vor survola Piața Arcului de Triumf 9 aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, din dotarea Bazei 86 Aeriene.

Avioanele livrate României sunt în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Urmează o formație de zbor formată din trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze, care vor deservi Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 training center- EFTC), de la Baza Borcea. Până acum, Olanda a livrat Centrului de Instruire cinci aeronave F-16, urmând să fie furnizate, în total, aproximativ 12-18 aeronave olandeze de acest tip.

Piloții aflați la manșa aeronavelor sunt instructori Lockheed Martin, iar coechipierii lor sunt printre primii piloți români aflați deja în pregătire la Centrul European de Instruire F-16.

Urmează o formație de zbor formată din trei aeronave F-16 din Turcia.

Începând cu luna decembrie, Turcia a dislocat în țara noastră un detașament format din patru avioane de vânătoare F-16 și în jur de 80 de militari (piloți și personal tehnic), pentru a executa misiuni sub comandă NATO, alături de aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române.

Urmează o formație de zbor formată din două aeronave EUROFIGHTER TYPHOON ale Forțelor Aeriene Germane.

Detașamentul german, format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, alături de militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, timp de patru săptămâni.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel