Kiev: Armata ucraineană trebuie sa fie pregătită pentru o eliberare forţată a Donbasului

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Armata ucraineană trebuie să fie pregătită pentru o eliberare forțată a Donbas, deoarece această posibilitate nu poate fi exclusă, a declarat într-un interviu Serhiy Kryvonos, secretar adjunct al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (National Security and Defence Council - NSDC), pentru Radio Liberty.

„Opinia mea: Forțele armate ale Ucrainei trebuie să fie gata pentru o eliberare forţată a teritoriului Donbas, dacă se ia o astfel de decizie politică", a spus Kryvonos.

Întrebat dacă este posibil scenariul croat (prin forță a teritoriilor controlate de separatiști), el a răspuns afirmativ: „Forțele armate trebuie să fie gata pentru acest lucru". Măsura în care acest scenariu va fi posibil depinde de sprijinul partenerilor externi ai Ucrainei, a adăugat el, potrivit Uawire.org.

,,Pentru că, dacă Croația nu ar fi avut sprijin din partea țărilor NATO, scenariul croat nu s-ar fi produs niciodată", a explicat el.

În timpul destrămării Iugoslaviei, Republica Sârbă Krajina (RSK) și-a declarat independența față de Croația. În mai și august 1995, armata croată a restabilit controlul acestui teritoriu printr-o serie de operațiuni militare. Conform mai multor estimări, numărul civililor ucişi a fos de ordinul miilor, ca urmare a luptelor, iar zeci de mii de oameni au devenit refugiați.

Oficialul a remarcat că o recapturare puternică ar fi posibilă numai după ce au fost luate o serie de măsuri pentru a împiedica Rusia să sprijine separatiștii din Donbas. Acestea includ o intensificare a sancțiunilor împotriva Moscovei, crearea unui sistem de apărare fiabil, consolidarea armatei și pregătirea pentru acțiuni ofensive active.

„Atunci, după ce sancțiunile au fost intensificate și Rusia a slăbit, trebuie să înțelegem că avem opțiunea de a ne elibera teritoriul prin forță, dacă Rusia nu va face nimic pentru ai sprijini pe separatişti", a explicat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel