Jurnalist polonez: Rusia a început prima operație militară împotriva Poloniei de la căderea comunismului

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui articol scris pentru site-ul Niezalezna.pl, publicistul polonez Michal Rachon și-a exprimat o opinie potrivit căreia criza migrației din estul Poloniei reprezintă prima operațiune militară a Rusiei împotriva Poloniei de la căderea comunismului.

“Procesul la care asistăm este mult mai profund, mai trist și potențial mult mai periculos decât pare. Criza frontierelor, cauzată de încercările organizate de a trece granițele Poloniei, Lituaniei și Letoniei de către persoane trimise de servicii speciale dependente de Federația Rusă, reprezintă primul conflict de acest gen de la căderea comunismului. Aceasta este prezentată în spațiul politic și informațional polonez ca o criză umanitară sau ca parte a unei crize migraționale mai largi, însă, are, de fapt, o natură complet diferită și ar trebui luată în considerare ca ținând de securitatea Poloniei. Aceasta reprezintă o încercare de străpungere a frontierelor Poloniei de către un stat care nu își ascunde intențiile agresive față de noi. Acest stat este Federația Rusă, iar structurile de putere din Belarus reprezintă instrumentul prin care se desfășoară acest proces, a scris Rachon.

Autorul articolului apreciază că acțiunile de la frontiera Poloniei cu Belarus corespund premiselor de bază ale celor două doctrine la care Federația Rusă a aderat de mai mulți ani.

Este vorba despre doctrina politică, cunoscută și sub denumirea de doctrina Primakov, și doctrina militară prezentată drept doctrina Gherasimov. Prima definește obiectivele politicii externe a Federației Ruse, în sensul reducerii poziției dominante a SUA în ordinea de securitate mondială și înlocuirii acesteia cu un sistem multipolar, adică unul care, în cursul coordonării forțelor, va permite Federației Ruse să domine în acele domenii pe care le consideră că fac parte din sferele sale de interes (de exemplu, fostele state membre ale Tratatului de la Varșovia și din fosta URSS). În acest scop, Rusia s-a încăpățânat să se opună extinderii NATO și, din acest motiv, a purtat în mod constant o serie de războaie de-a lungul anilor, cum ar fi războaiele cu Gerogia și Ucraina, a precizat jurnalistul polonez.

În ceea ce privește doctrina Gherasimov, Michal Rachon a atras atenția asupra faptului că șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Valeri Gherasimov, a redefinit, în anul 2013, vechile metode sovietice de război.

“Problemele războiului psihologic și dezinformarea sunt direct abordate aici. Astfel, activitățile prezentate ca operațiuni umanitare reprezintă, de fapt, un instrument pentru războiul de nouă generație. Ceea ce vedem în Polonia în jurul crizei de frontieră nu reprezintă o dispută politică privind politicile migrației. Aceasta este o operațiune militară împotriva Poloniei. Toți cei care susțin în mod public astfel de acțiuni, particpă la ele de partea moștenitorilor și oficialilor KGB și Armatei Roșii”, a concluzionat Rachon.

În această direcție, publicistul a indicat partidul de opoziție din Polonia denumit Platforma civică. Potrivit precizărilor sale, “nu este prima dată când Platforma civică sare după mingea aruncată de Federația Rusă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel