John Bolton, față în față cu Putin. Ironii și poziție de forță. ”E Pluribus Unum”

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dintre atâtea păcate vechi, să alegem unul! Măcar unul să rezolvăm! Acesta pare a fi răspunsul direct al lui John Bolton, consilierul de securitate națională al lui Donald Trump la întâlnirea de luni cu președintele rus Vladimir Putin. Răspunzând direct provocării rusului, Bolton a retrimis mingea pe care acesta încercase să o așeze în curtea Americii.

Nici trei minute nu a durat schimbul de replici între Bolton și Putin, care a deschis și a dat dimensiunea  tensiunii de la întâlnirea din biroul fals al leaderului de la Kremlin (există o cutumă veche sovietică ca demnitarii străini să fie primiți într-un birou mobilat parcă ar fi al președintelui Rusiei). Putin a început prin a enunța un mesaj care s-a dorit pe de o parte zemeflitor, pe cealaltă parte ușor condescendent. Cum Bolton este cunoscut ca fiind un contondent al diplomației americane, un vultur de pradă, cum i se mai spune, președintele rus a considerat că trebuie sa aibă un mesaj dur, de forță.

Putin a dorit să își mascheze nervozitatea dată de anunțul președintelui Trump conform căruia SUA se vor retrage din cel mai vechi tratat de reducere a producției, testării și amplasării armelor nucleare cu rază mică și medie de acțiune, semnat în 1987 de către Reagan și Gorbaciov. Dorind să transmită o poziție de forță americanilor, Putin s-a referit la simbolurile aflate pe marele sigiliu al Statelor Unite. Acolo, pe sigiliu, în ghearele vulturul pleșuv, se află 13 săgeți și o ramură de măslin cu 13 măsline atașate. Cifra 13 simbolizează numărul de colonii fondatoare ale SUA, care și-au declarat independența față de coroana britanică. Putin a întrebat, în glumă, dacă nu cumva vulturul a mâncat toate maslinele, rămânând doar săgețile amenințătoare în forma fulgerului. John Bolton a râs cu poftă la acest umor. După glumă, președintele rus si-a anunțat disponibilitatea de a se întâlni, luna viitoare, cu Trump la Paris.

Fără să clipească Bolton a livrat un răspuns pe cât de direct pe atât de sever. Și tocmai că vulturul, despre care tocmai glumise Putin, americanul s-a năpustit peste delegația rusă. De unde Kremlinul probabil aștepta un mesaj american de tip "să dăm păcii o șansă", emisarul american a atras atenția omologilor săi ruși că ramura de măslin este așezată la locul corect pe sigiliu astfel că națiunea americană își cunoaste prioritățile,  adăugând că el nu a adus măsline în plus la întâlnire. Cu siguranța dată  de către setarea corectă a nuanțelor negocierii, acesta a transmis că este acolo să răspunde întrebărilor lui Putin și că în numele președintelui SUA el este gata să vorbească despre problemele care frământă Rusia. Niciun cuvânt despre problemele care frământă SUA sau pe președintele lor.

La final americanul a făcut referire și la inscripția de pe aripile marelui vultur pleșuv. "E pluribus unum", "din multe adevăuri trecute, unul". Folosit de la Vergil (cel care a și introdus-o), Cicero până la Sfântul Augustin, motto-ul fondator al SUA are semnificatii multipe și nuante morale, filosofice și culturale. Dar mai are un sens puțin cunoscut de publicul larg: are 13 litere, exact ca cele 13 săgeți, 13 măsline sau 13 colonii fondatoare americane. Ales ca frază de încheiere, motto-ul tradus de către Bolton, a transmis măreția fermă si completă a președinției americane.

În trei minute de la deschiderea negocierilor, Bolton a lovit din plin. Nicio concesie, niciun cuvânt în plus, nici cea mică generozitate.

Dacă nu ai adus măsline în plus, înseamnă că nu ai venit de fapt să negociezi. Înseamnă că SUA l-au trimis pe Bolton să impună soluțiile sale. Putin are un nou competitor. Acela este Trump. Dialogul de la Paris va fi doar începutul. Vulturul a rămas doar cu săgețile. Iar Polonia știe exact unde vor fi amplasate acele săgeți. Și împotriva cui.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel