Jihadiştii din Idlib acceptă acordul propus de Rusia şi Turcia

S.I. Catalin / 15 oct 2018 / 09:23

Principala grupare jihadistă din provincia siriană Idlib şi-a anunţat duminică intenţia de a accepta acordul de înfiinţare a unei zone demilitarizate, propus de Rusia şi Turcia, pentru a evita o ofensivă a forţelor guvernamentale din Siria.

Alianţa Tahrir al-Sham, condusă de fosta ramură a al-Qaida din Siria, a afirmat că a acceptat acordul cu numai o zi înainte de data-limită deoarece au avut loc "consultări" şi a precizat totodată, printr-o declaraţie difuzată în reţelele sociale, că nu va renunţa la luptă şi nu va preda armele, informează Reuters şi AFP.

Cealaltă grupare rebelă importantă, Frontul de Eliberare Naţională, anunţase deja că acceptă acordul. Conform înţelegerii, se va crea o zonă demilitarizată, de unde va fi evacuat tot armamentul greu, pe o adâncime de 15-20 de kilometri în teritoriul rebel. În zonă urmează să patruleze militari ruşi şi turci.

Organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a comunicat că nu s-a constatat nicio retragere vizibilă până duminică la miezul nopţii, transmite France Presse. Sâmbătă, încă se mai auzeau tiruri de arme grele, care ar fi trebuit eliminate.

Idlib este ultima redută a revoltei izbucnite în 2011 împotriva regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy