Iulian Fota: Franța se pregătește de război la modul cel mai serios

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un grup de comando al Armatei Franței, pregătindu-se să se parașuteze în Djibouti, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris -  Ministère des Armées
Un grup de comando al Armatei Franței, pregătindu-se să se parașuteze în Djibouti, sursă foto: Ministerul Apărării de la Paris - Ministère des Armées

Iulian Fota, expert în securitate, fost consilier prezidențial și director general al Institutului Diplomatic Român, analizează mișcările militare ale Franței și trage un semnal de alarmă: Parisul se pregătește, la modul cel mai serios, de un război.

Într-un mesaj pe pagina personală de Facebook, Iulian Fota transmite că „Franța se pregătește de război și o va face la modul foarte serios”. Expertul explică: „Cu exerciții în teren, la nivel de divizie, ce nu au mai avut loc de decenii”.

Potrivit lui Fota, „generalii francezi estimează și timpul avut la dispoziție pentru o astfel de pregătire, cam vreo zece ani”. 

„Acest 2030, pe care-l găsim și la nivelul NATO sau al recent încheiatei evaluări strategice britanice, pare să fie un an fatidic”, mai precizează Iulian Fota. Analistul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește cazurile de corupție de la nivelul Armatei României.

Aviz amatorilor. Nu mai furați banii armatei române din contul de război. Se pare ca o să avem nevoie și de ei”, a conchis Iulian Fota.

 

The Economist: Franța se pregătește intens de un război. Rusia, Turcia și un stat din nordul Africii, potențiali inamici 

 

Postarea expertului român în securitate a fost transmisă în contextul în care acesta a distribuit un text al publicației The Economist care semnala același lucru. În analiza sursei citate, forțele armate ale Franței se pregătesc de un conflict intens.

Analiza publicației amintește de exercițiul Orion planificat în 2023 care va implica capacități militare fără precedent în ultimele decenii și la care vor participa peste 10.000 de soldați din toate structurile de forță.

The Economist mai precizează că în luna în luna ianuarie Statul Major al Franței a înființat mai multe grupuri de lucru care examinează disponibilitatea Franței pentru un asemenea conflict major, ocupându-se inclusiv studii care iau pulsul populației în ceea ce privește un asemenea viitor conflict. În articolul publicației citate se mai precizează că Parisul nu a făcut nicio referire la potențiali inamici, dar „analiștii indică nu doar Federația Rusă, ci și Turcia sau un stat din nordul Africii”.

În analiza sa, sursa citată precizează că toată această schimbare de strategie a forțelor armate ale Franței reprezintă o premieră după ce în urmă cu trei decenii Parisul s-a axat în principal pe operațiuni militare de menținere a păcii, cu toate că în ultimul deceniu Armata Franței a susținut și operațiuni împotriva terorismul, nu doar pe teritoriul francez, ci și în afara lui.

„Cu toate acestea, în planul strategic pentru 2030, publicat anul trecut, generalul Thierry Bukhard, șeful Armatei franceze, a subliniat necesitatea pregătirii pentru un conflict de mare intensitate”, mai scriu cei de la The Economist, care amintesc și de creșterea sistematică și mare a bugetului alocat apărării de către Paris.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel