Iulian Chifu, consilierul pe securitate al premierului României: Incidentul din Polonia - lecție pentru cei grăbiți să ceară Articolul 5

Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Iulian Chifu, consilier de stat pentru Politică Externă, Securitate și Afaceri Strategice al Prim Ministrului României, a comentat incidentul care a avut loc în Polonia, unde două rachete au lovit o localitate aflată la doar 10 kilometri de granița ucraineană, doi polonezi pierzându-și viața.

Imediat după incident s-a creat o stare de emoție majoră în cadrul NATO, nu puține voci vorbind de o agresiune rusă și invocarea celebrului Articol 5 al Tratatului de la Washington, care prevede ca un atac împotriva unui membru al celei mai puternice alianțe militare din istorie echivalează cu un atac împotriva întregului bloc militar.

SUA, prin vocea președintelui Joe Biden, nu au putut confirma faptul că rachetele care au lovit Polonia au fost rusești.

Biden a precizat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost lansate de Rusia.

O anchetă este încă în desfășurare, dar scenariu potrivit căruia racheta a fost una ucraineană, care a ratat interceptarea rachetei rusești, nu este exclus deloc. Presa internațională a avansat deja faptul că ar putea fi vorba de un S-300 ucraienean.

Rămâne ca în următoarele ore să avem și primele date oficiale ale anchetei.

 

Chifu: Incidentul din Polonia - lecție de învățat pentru ce grăbiți să ceară Articolul 5

 

Iulian Chifu, consilierul pe probleme de securitate al premierului Nicolae Ciucă, a subliniat că în asemenea cazuri echilibrul și rațiune sunt cele mai importante.

El a lăudat prestația oficialilor români care și-au manifestat imediat solidaritatea cu Polonia, fără însă să se lanseze în acuzații avant la lettre.

„Lecție de învățat pentru cei grăbiți să ceară articol 5 și să escaladeze prea devreme. În condiții de război, echilibrul, cumpănirea și justa informare este cea mai importantă.

Excelentă prestația oficialilor români care au discutat despre consecințe - explozie, distrugeri, morți, sprijinirea Poloniei - și nu despre acuzarea Rusiei avant la lettre.

Reacția trebuie să fie întotdeauna proporțională, dar primul lucru trebuie să știm care sunt faptele, datele, elementele concrete care justifică orice fel de decizie. Pentru că deciziile ce presupun escaladare nu se iau pe picior și pe impresii”, a transmis Chifu, pe pagina oficială de Facebook.

La rândul său, ministrul Bogdan Aurescu, șeful diplomației românești, a subliniat că Incidentul din Polonia arată cât de dificilă este situaţia de securitate, dar este nevoie de "claritate" în legătură cu circumstanţele în care a avut loc şi în acest caz "nu e loc de speculaţii".

"Incidentul de seara trecută din Polonia, la graniţa cu Ucraina, ne arată cât de dificilă şi sensibilă este situaţia de securitate cauzată de războiul împotriva Ucrainei. Suntem în contact strâns cu aliatul şi partenerul nostru strategic polonez şi este important ca toate circumstanţele în care a avut loc incidentul să fie clarificate cât mai repede posibil", a spus Bogdan Aurescu, citat de agenția națională de presă Agerpres.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel