Iulian Chifu: Armata rusă a arătat în Ucraina că „împăratul e gol”. Rusia - în spațiul puterilor regionale

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Financial Times - www.ft.com
EXCLUSIV
Photo source: Financial Times - www.ft.com

Iulian Chifu, consilier al premierului Nicolae Ciucă și expert în relații internaționale, a făcut o analiză a conflictului din Ucraina, generat de invazia brutală și neprovocată a Federației Ruse pe data de 24 februarie 2022.

În cadrul unui interviu acordat DefenseRomania, consilierul premierului Nicolae Ciucă a vorbit despre intenția președintelui rus Vladimir Putin de a reface sferele de influență și tentativele Moscovei de a fi percepută ca o superputere.

Avântul neo-imperialist al lui Vladimir Putin are legătură directă cu regretul prăbușirii URSS și înfrângerea din Războiul Rece în fața Statelor Unite ale Americii. Amintim că președintele rus consideră prăbușirea Uniunii Sovietice drept cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.

Doar că azi, nici măcar din punct de vedere economic Federația Rusă nu se poate compara cu URSS, Iulian Chifu amintind că PIB-ul Rusiei e la nivelul Spaniei spre exemplu.

Analistul a amintit de calculul greșit pe care Putin l-a făcut și importanța simbolisticii: Putin a dat ordinul invaziei pe 24 februarie, la o zi după Ziua Armatei Ruse, și a sperat la o victorie geopolitică și militară fulgerătoare în contextul în care la finalul anului pe 30 decembrie se vor împlini 100 de ani de la formarea URSS. 

 

„Împăratul e gol”. Rusia a intrat în spațiul puterilor regionale, motiv pentru care a preluat tactica „bătăușului din sistem”

 

Cele petrecute în aproximativ 7 luni de invazie totală a Ucrainei și eșecurile Armatei ruse au arătat nu doar supraevaluarea militară a Rusiei, ci și faptul că „împăratul e gol”.

„Ucraina a însemnat o prăbușire a unui tip de prestigiu pe care îl mai avea Federația Rusă. Rusia nu e URSS. Federația Rusă, chiar dacă e succesoarea tratatelor fostei URSS, ajunsese cu PIB-ul la nivelul Spaniei. Capacitatea sa militară s-a văzut acum când vedem că „împăratul e gol”, a precizat consilierul premierului, in interviul acordat DefenseRomania.

Iulian Chifu a subliniat că Rusia a intrat în spațiul puterilor regionale și a ales tactica „bătăușului din sistem” după ce și-a dat seama că nu mai e un actor principal la masa viitoarei guvernanțe globale.

Rusia intrase în spațiul puterilor regionale. Nu mai suntem sigur în epoca Războiului Rece și a celor două superputeri (n.r. SUA și URSS). Avem două mari puteri și niciuna nu e Rusia: Sunt Statele Unite și China.

Federația Rusă s-a trezit în postura de a fi și izolată și relativ marginalizată pentru nivelul său de ambiție și în perspectiva viitoarei guvernanțe globale ea nu are loc la masă sau e mult mai în spatele marilor actori. Motiv pentru care a trecut la un alt tip de acțiune, a devenit bătăușul din sistem”, a conchis Iulian Chifu, care a dat exemplul intervențiilor militare din Siria și Libia ori a celor prin mercenari Wagner și a loviturilor de stat din Africa, precum Mali, Burkina Fao și Chiad.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel