Italia cumpără drone de atac din Turcia. Decizia e surprinzătoare și trădează problemele din programul dronei europene EuroMALE

Florin Vlad |
Data actualizării: | Data publicării:
Bayraktar Akinci
Bayraktar Akinci

Potrivit unor surse din cadrul industriei de apărare turce, Italia a solicitat oficial Turciei vânzarea de vehicule aeriene fără pilot de atac (UCAV) cu capacitatea de lansare a munițiilor inteligente.

Deși nu s-a făcut cunoscut tipul de aeronavă solicitat, industria de apărare turcă are în producție de serie următoarele drone de atac care ar putea face obiectul unui contract cu Italia: AKINCI, AKSUNGUR, ANKA și Bayraktar TB2.

Polonia a fost primul stat membru NATO și UE care a cumpărat drone de atac Bayraktar TB2, iar în cazul semnării unui acord, Italia ar fi al doilea stat cunoscut din această categorie care achiziționează astfel de sisteme de armament din Turcia.

 

Programul EuroMALE

 

Solicitarea Italiei de a achiziționa drone de atac din Turcia este destul de surprinzătoare având în vedere că această țară este, alături de Germania, Franța și Spania, parte activa a programului european de dezvoltare de drone de altitudine medie și autonomie mare de zbor, cunoscut sub numele EuroMALE.

Programul european se pare că nu se desfășoară conform planului și se confruntă cu diverse probleme care au provocat întârzieri și au crescut povara financiară, iar decizia Italiei de a cumpăra drone din Turcia poate fi și o reflectare a acestor probleme.

Franța, care intenționa să cumpere 21 de sisteme (63 de drone) în cadrul programului Euro MALE, a cerut ca suma totală să nu depășească 7,1 miliarde de euro, dar conform unor informații pe surse, doar prețul unei drone dezvoltate în cadrul EuroMALE se apropie de 200 de milioane de euro, inclusiv costurile de cercetare-dezvoltare, lucru care o face total necompetitivă pe această piață în plină dezvoltare.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Comparativ cu aceasta, un sistem de fabricație turcească Bayraktar TB2 format din șase drone, sisteme aferente și muniții costă doar 40-50 de milioane de dolari, iar un sistem ANKA MALE format din trei drone, sisteme aferente și muniții costă doar 70-80 de milioane de dolari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel