Italia va primi alte şase avioane F-35, dintr-un total de 90 de aeronave pe care le-a comandat

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Lockheed Martin a primit un contract în valoare de 368,2 milioane de dolari pentru construirea a șase avioane de luptă F-35 pentru ministerul italian al Apărării, anunță Pentagonul.

Italia va primi cinci F-35A și un F-35B până în 2023, potrivit unui comunicat al Departamentului Apărării al SUA, emis joi. Forţele armate intaliene au în prezent, în serviciu, 15 avioane de luptă F-35 ( doisprezece sunt F-35A, iar trei F-35B).

Italia are în prezent 15 F-35 în service şi intenționează să achiziționeze un total de 90 de avioane de generația a V-a.

Italia este al doilea cel mai mare partener care contribuie la programului Joint Strike Fighter (JSF) al F35, după Marea Britanie. În octombrie 2008, guvernul italian a prezentat o solicitare pentru 131 de avioane F-35 pentru Forţele Aeriene şi Forţele Navale, constând din 69 F-35A și 62 F-35B. Dar, conform programului oficial de înzestrare militară, înaintat guvernului SUA, Italia intenționează să achiziționeze un total de 90 F-35.

În conformitate cu planul actual, Forţele Aeriene Italiene ar urma să primească 60 de avioane de luptă F-35 A şi 15 F-35 B, în timp ce Forţele Navale Italiene ar urma să primească un total de 15 F-35B – varianta cu decolare pe distanţă scurtă şi aterizare pe verticală (STOVL).

Aeronautica Militare este programată pentru a primi 60 de CT-uri F-35A și 15 ST-F-35B, în timp ce Marina Militare este programată pentru a achiziționa 15 STOVL-uri F-35B.

 

Achiziția de avioane de generația a V-a a născut disensiuni politice în Guvernul Italiei

 

Mişcarea antisistem 5 Stele, care guvernează cizma împreună cu Partidul Democrat de centru-stânga, din care face parte și premierul Giuseppe Conte, a solicitat că Roma să sisteze pentru un an achiziționarea aeronavelor militare F-35.

Mișcarea 5 Stele motivează solicitarea ca urmare a pandemiei de COVID-19 care a ucis în Italia peste 33.000 de persoane. Partidul antisistem dorește ca fondurile destinate F-35 să fie redirecţionate către sistemul medical și să ajute la redresarea economiei Italiei, grav afectată de noul coronavirus.

Dar se pare că acest punct de vedere nu este împărtășit și de partenerii de coaliție din Partidul Democrat. Ministrul Apărării de la Roma, democratul Lorenzo Guerini, un apropiat al fostului premier Matteo Renzi, a anunțat în cadrul unui interviu acordat publicației italiene Formiche, că programul privind achiziționarea aeronavelor F-35 va continua conform planurilor.

Guerini e de părere că reducerea cheltuielilor pentru înzestrare cu F-35 ar afecta inclusiv industria de apărare din Italia și nu ar ajuta economia, dimpotrivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel