Italia a dislocat o baterie de rachete antiaeriene SAMP/T în Kuweit

Cătălin Costea |
Data publicării:

Forțele armate italiene au desfășurat o baterie de rachete antiaeriene SAMP/T în Kuweit, ca măsură de protecție în cadrul operației internaționale Inherent Resolve împotriva organizației teroriste Stat Islamic.

Instalarea sistemului italian de rachete face parte din acordurile bilaterale de cooperare cu Kuweitul destinate extinderii gamei de capabilități integrate de apărare aeriană.

Bateria de SAMP/T (Surface to Air Missile Platform/Terrain) a fost amplasată la baza aeriană Alì Al Salem din Kuweit. Lucrările de construcție ale amplasamentelor au plecat de la zero și au început în luna mai 2021.

O baterie SAMP/T include șase unități de transport și lansare cu câte opt rachete fiecare, un post de comandă și control, un radar mobil, o stație energetică mobilă și un vehicul de întreținere și reparații.

SAMP/T, numit și MAMBA în armata franceză, este un sistem antirachetă de teatru conceput pentru a proteja câmpul tactic de luptă și facilitățile tactice sensibile (cum ar fi aeroporturile și porturile) împotriva tuturor amenințărilor aeriene actuale și viitoare, inclusiv rachete de croazieră, avioane cu și fără pilot și rachete balistice tactice.

SAMP/T este produs de Eurosam, o companie mixtă la care MBDA și Thales dețin câte jumătate din numărul acțiunilor. Componentele sale cheie sunt interceptorul Aster 30 și radarul multifuncțional Arabel. Dezvoltarea sistemului a început în 1990, iar prima producție de serie, în 1997.

Pe 6 martie 2013, Italia și Franța și-au interconectat pentru prima dată sistemele SAMP/T într-o arhitectură NATO, acestea reușind interceptarea cu succes a unei rachete balistică țintă lansate de la 300 km.

Interceptorul Aster 30 poate atinge o viteză maximă de 1,4 km/sec și are capacitatea de a lovi ținte la altitudini de la 50 m până la 20 km. Împotriva țintelor aeriene care zboară la altitudini de peste 3 km, raza maximă de acțiune a interceptorului Aster 30 este de 100 km, iar pentru țintele care evoluează la altitudini mai mici de 3 km, raza de acțiune scade la aproximativ 50 km.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel