Israelul va produce puști de asalt americane M4 în Georgia

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Biroul de presă al Ministerului Apărării din Georgia a informat joi, 20 mai, că ministrul de resort Juansher Burchuladze a semnat un acord de cooperare cu o companie israeliană pentru a începe producția comună a puștilor de asalt americane M4.

Numele companiei israeliene nu a fost comunicat, însă se știe că se va forma o societate mixtă georgiano-israeliană și că producția de M4 va fi localizată la Centrul științific și tehnico-militar de stat "Delta", din Tbilisi. Noua societate va lansa fabricarea armelor de foc americane până în septembrie 2021. Cele două părți intenționează, de asemenea, să crească sarcina de producție și au început negocierile pentru a include noi arme și dispozitive militare în ciclul de producție "Delta".

Noua fază a cooperării militare dintre Georgia și Israel a fost salutată de analiștii militari de la Tbilisi fiind considerată un pas important pentru sectorul militar și economic al țării. Deși procesul de implementare a proiectului a început concomitent cu mandatul ministrului Burchuladze și actualul prim-ministru al Georgiei, Irakli Garibashvili, și-a reiterat în repetate rânduri interesul pentru dezvoltarea sferei militare din Tbilisi. Acesta intenționează să sprijine chiar construirea unei fabrică de plumb în Tbilisi. deoarece țara cheltuie mulți bani în fiecare an pe muniție. 

Pe 23 decembrie 2020, premierul georgian a anunțat că, în 2021, țara își va crește cheltuielile militare cu peste 200 de milioane de lari (60 de milioane de dolari) cu scopul de a consolida arsenalul din Tbilisi. Bugetul de apărare pentru 2021, de aproximativ 270 milioane USD, reprezintă cea mai mare sumă alocată după  2008, când Georgia a purtat războiul cu Rusia.

Comentariul autorului: Relațiile diplomatice israeliano-georgiene au fost stabilite formal începând cu acordul bilateral de la 1 iunie 1992. Mai mult, Tel Aviv-ul a susținut întotdeauna integritatea teritorială a Tbilisiului.

Din punctul de vedere al cooperării militare bilaterale, este relevant să menționăm că Israelul exportă deja vehicule blindate și alte tipuri de arme în Georgia. După războiul împotriva Moscovei, Tbilisi s-a angajat să-și îmbunătățească capacitățile de apărare. Acest lucru a determinat țara să semneze, la 11 septembrie 2008, un acord cu compania israeliană de apărare, Rafael Advanced Defense System, pentru achiziționarea unui sistem avansat de apărare antiaeriană. Anunțând acordul, biroul de presă al Ministerului Apărării din Georgia a precizat că erau negocieri și cu Elbit Systems pentru modernizarea Forțelor Aeriene georgiene. Agenția rusă de știri Sputnik a relatat (13.05.2021) că Georgia va primi sistemul avansat de apărare antiaeriană Iron Dome, fabricat de Rafael Advanced Defense System, până la sfârșitul anului 2021.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel