Israelul îndeamnă SUA să aprobe vânzarea către Germania a sistemul Arrow-3. Realizarea ''European Sky Shield'' depinde de luarea acestei decizie

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Hetz („Arrow - 3”)
Hetz („Arrow - 3”)

Potrivit informațiilor publicate de cotidianul israelian "The Jerusalem Post" la 6 decembrie 2022, Israelul solicita Statelor Unite sa aprobe vanzarea sistemelor de apărare antiaeriană Arrow-3 către Germania. Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, crede că Statele Unite vor permite vânzarea sistemului de apărare antirachetă Arrow-3 către Germania. La summit-ul european de la Praga din 29 august, cancelarul Olaf Scholz a vorbit despre proiectul european European Sky Shield Initiative (ESSI). Scutul s-ar putea baza, printre altele, pe sistemele de apărare antirachetă israeliene „Arrow 3”, sistemul Patriot, dar și pe sistemele germane IRIS-T SLM, de la Dielh Defence.

"Am vorbit cu SUA pentru a permite acest lucru, procesul este în curs de desfășurare și am speranța că se va realiza", a declarat Benny Gantz, pentru Ynet News, săptămâna trecută.

Tot atunci, general-maiorul (în retragere) Amir Eshel, director în cadrul Ministerului israelian al Apărării, s-a întâlnit cu secretarul de stat german al Apărării, Benedikt Zimmer, potrivit The Jerusalem Post.

La întâlnire au participat înalți funcționari din cadrul Ministerului Apărării din Israel și omologii lor germani din cadrul Ministerului german al Apărării.

Potrivit unei declarații publicate de Ministerul israelian al Apărării, oficialii au discutat subiecte ce ţin de politicile strategice globale și regionale, cum ar fi ameninţările de securitate care vin dinspre Iran, implicaţiile globale ale războiului din Ucraina, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, interesul comun de a consolida stabilitatea regională și extinderea proceselor de cercetare și dezvoltare.

Aceștia au discutat, de asemenea, despre evoluțiile privind vânzare sistemului de apărare antirachetă Arrow-3 către Germania.

În timp ce Germania încearcă să se implice mai puternic în politicile de apărare la nivel european, Berlinul a revenit săptămâna trecută asupra promisiunii pe care a făcut-o în urma invaziei Rusiei în Ucraina de a crește cheltuielile pentru apărare la cel puțin 2% din PIB.

Potrivit Politico, obiectivul Germaniei de a atinge 2% va fi ratat nu doar anul acesta, ci probabil și anul viitor. Cel mai probabil acest obiectiv ar urma să fie atins până în 2025.

În urma invaziei Rusiei, Partidul Social-Democrat al cancelarului german Olaf Scholz a declarat că va înființa un fond special de 100 de miliarde de euro (108 mld. dolari) pentru a-și moderniza rapid forțele armate. Însă, SDP-ul s-a confruntat cu critici puternice în legătură cu implementarea lentă a cheltuielilor pentru apărare.

În urma războiului din Ucraina, Germania dorește să își consolideze apărarea aeriană împotriva amenințării rusești și mai ales a atacurilor cu rachete.

Potrivit cancelarului german Olaf Scholz, Germania este pregătită să investească 100 de miliarde de euro pentru a-și moderniza forțele armate și pentru a-și proteja spațiul aerian cu noi sisteme de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.


Program comun de apărare aeriană numit ''European Sky Shield Initiative''


Ministerul german al Apărării a lansat programul LVS NNbS. Potrivit guvernului german, proiectul LVS urmează să înlocuiască până în 2031 sistemul de apărare aeriană Patriot. În prezent, armata germană dispune de douăsprezece sisteme de rachete de apărare antiaeriană Patriot. În plus, LVS NNbS va înlocui, de asemenea, sistemul de arme Mantis și sistemul de apărare Ozelot. Forțele armate germane au în prezent două sisteme Mantis și mai multe sisteme Ozelot.

Achiziția sistemului de apărare aeriană Arrow-3, de fabricație israeliană, va face parte din dezvoltarea europeană a unui program comun de apărare aeriană numit ''European Sky Shield Initiative'', care va implică 14 țări membre NATO.

La summit-ul european de la Praga din 29 august, Olaf Scholz a vorbit despre proiectul european „Scutul pentru cerul european” (European Sky Shield Iniţiative - ESSI)

Scutul s-ar putea baza, printre altele, pe sistemele de apărare antirachetă israeliene „Arrow 3”, sistemul Patriot, dar și pe sistemele germane IRIS-T SLM, de la Dielh Defence.

În octombrie 2022, miniștrii apărării din 14 state NATO, plus Finlanda, au semnat o scrisoare de intenție pentru dezvoltarea unei ''scut european de aparare''. Condusă de Germania, inițiativa are ca scop crearea unui sistem european de apărare aeriană și antirachetă prin achiziționarea în comun de echipamente de apărare aeriană și rachete de către națiunile europene. Acest lucru va consolida apărarea antiaeriană și antirachetă integrată a NATO.


De ce este nevoie de aprobare din partea SUA ?


Arrow-3 este un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice dezvoltat și produs în comun de IAI (Israel Aerospace Industries) și de Statele Unite. Sistemul de rachete este conceput pentru a intercepta și distruge cele mai noi amenințări cu rază lungă de acțiune, în special rachete balistice.

Racheta Arrow-3 are o rază maximă de acţiune de 2.400 km și poate intercepta amenințări aeriene la o altitudine de până la 100 km.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel