Israelul exportă câteva sute de tancuri Merkava, iar o armată europeană este pe lista de așteptare. Vorbim însă de versiuni din anii '80 și '90

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Tancuri israeliene Merkava
Tancuri israeliene Merkava

Un simbol israelian va fi exportat pentru prima dată în Europa, la 40 de ani după ce a intrat în serviciul Forțelor Armate ale Israelului. Vechile tancuri Merkava fabricate în Israel vor fi vândute în curând către două armate străine, dintre care una europeană, pentru a fi în continuare întrebuințate în pofida vechimii lor.

Departamentul de Apărare al SUA ar trebui să aprobe în curând vânzarea israeliană a sute de tancuri Merkava Mark 2 și Mark 3, care au fost fabricate în Israel în anii 1980 și 1990 și au fost dezafectate în ultimii ani, către două țări străine, una dintre ele din Europa

Ministerul Apărării din Israel a evitat să precizeze numele celor două țări cu care s-a convenit asupra achiziționării a peste 200 de tancuri israeliene uzate, din cauza “sensibilității procesului”, dar a confirmat că acordurile sunt în faza finală de semnare și se așteaptă să fie încheiate în aproximativ trei luni.

Deoarece anumite componente ale tancului, printre care și motorul, sunt de fabricație americană, este necesară aprobarea Departamentului Apărării din Washington pentru efectuarea tranzacției.

Potrivit estimărilor, valoarea tranzacțiilor ar putea ajunge la câteva zeci de milioane de dolari pentru toate tancurile, sumă care este considerată de israelieni neglijabilă față de ce ar presupune achiziționarea unor tancuri noi. S-a evidențiat astfel, pentru comparație, că în urmă cu aproximativ un deceniu, Israelul a oferit unei țări străine oportunitatea de a cumpăra tancul nou Merkava Mark 4 de pe linia de producție pentru aproximativ 4 milioane de dolari bucata.

Informații suplimentare indică faptul că cele două pachete de achiziții vor fi împărțite – unul va include tancurile mai vechi Merkava Mark 2  (intrat în serviciu în anii ‘80), iar celălalt Merkava Mark 3 (intrat în serviciu în anii ‘90).

Tancuri israeliene Merkava

Inițial, israelienii au fost pesimiști privind posibilitatea ca o armată străină să vrea aceste tancuri și au luat în considerare să le vândă pentru reciclare. Dar, întrucât au fost bine întreținute, iar cererea pentru tancuri uzate a crescut după izbucnirea războiul dintre Rusia și Ucraina, Ministerul Apărării din Israel s-a grăbit să verifice starea vechilor tancuri și a constatat că acestea erau suficient de funcționale pentru a fi vândute.

Oficiali israelieni din domeniul apărării au explicat că „producerea unui tanc de luptă ca produs luat de la raft este un proces complex și lung ce poate dura doi ani și poate costa o avere; în prezent există tancuri care sunt calificate pentru funcționare mâine dimineață, în zone deschise sau urbane."

De asemenea oficialii israelienii au declarat că „Europa se află într-o cursă a înarmărilor care nu a mai fost la fel de la al Doilea Război Mondial”, iar ca exemplu a fost dat Ministerul German al Apărării, care și-a triplat bugetul de apărare din cauza tensiunilor cu Rusia.

În acest context, Ministerul Apărării din Israel a raportat un record istoric în vânzarea de arme israeliene către alte țări, în ultimul an, în valoare de aproximativ 12,5 miliarde de dolari.

De asemenea, ministerul israelian are în depozitele sute de transportoare blindate de personal (APC) M-113 care sunt și ele în curs de retragere, ca urmare a introducerii în serviciu în ultimii ani a transportoarelor “Namer” și “Eitan”. Însă pentru acestea nu există încă cerere străină, fiind considerate slab protejate la focul antitanc.

În ultimii ani, Israelul a mai reușit să asigure vânzarea aeronavelor F-16 dezafectate, către armata croată, în condițiile în care responsabilii din apărare se plâng că „este greu să vinzi surplusurile militare, iar noi încercăm să fim atractivi și să le extindem (n.t - durata de exploatare) cât mai mult posibil”.

Până în prezent, Israelul a vândut tancul Merkava doar în Columbia, în 2012. De asemenea, o versiune de vehicule blindate de sprijin de geniu de tip AVLB (Armoured Vehicle-Launched Bridge), derivată din Merkava, a mai fost comercializată anul trecut, armatei filipineze.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel