Israelul, dispus să atace Iranul dacă administraţia Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35i Adir israeliene, foto: Lockheed Martin
F-35i Adir israeliene, foto: Lockheed Martin

Oficialii israelieni şi-au făcut cunoscută opoziţia faţă de revenirea administraţiei Joe Biden în acordul nuclear iranian. Unii dintre ei au ameninţat chiar cu atacuri militare asupra Iranului dacă Joe Biden va reintroduce SUA în acordul nuclar, cunoscut sub numele de JCPOA.

O sursă israeliană a declarat acest lucru pentru Breaking Defense într-un articol publicat luni. "Israelul trebuie să ştie - şi rapid - dacă Washingtonul intenţionează să oprească cursa Iranului către obţinerea bombei [nucleare, n.r.] sau ia măsuri pentru a face acest lucru", a menţionat sursa, sub condiţia anonimatului, potrivit The Epoch Times.

Sursa a afirmat că serviciile israeliene de informaţii monitorizează îndeaproape  instalațiile nucleare ale Iranului. Au fost menţionate şi atacuri aeriene israeliene asupra Siriei, a căror frecvenţă a crescut în ultimele luni.

,,Această presiune va continua şi va creşte, ca pregătire pentru un atac direct asupra ţintelor din Iran", a spus sursa despre atacurile aeriene din Siria.

Israelul susţine întotdeauna că atacurile sale aeriene din Siria au avut în vedere ţinte iraniene, dar de obicei lovesc miliţiile şiite. Săptămâna trecută, un atac aerian israelian a lovit Siria, omorând patru civili şi distrugând trei case.

La începutul acestei luni, Tzachi Hanegbi, un ministru israelian din partea partidului Likud, a făcut cea mai directă ameninţare publică împotriva Iranului. Hanegbi a spus că, dacă SUA revine în JCPOA, „Israelul va fi din nou singur împotriva Iranului” şi va ataca programul nuclear al Iranului.

Breaking Defense, sursa publicaţiei, dar şi Haneegbi, acreditează teoria că Iranul se îndreaptă spre obţinerea unei bombe nucleare. Nu sunt singurii. Un raport al serviciilor germane de informaţii făcut public arăta că în anul 2016, Iranul a încercat în numeroase rânduri achiziţionarea de componente militare necesare pentru fabricarea bombei nucleare.

 

Armata israeliană va fi pregătită să atace singură Iranul, dacă este necesar

 

La o zi după informaţiile apărute în publicaţia Breaking Defense, şeful armatei Israelului, generalul Aviv Kochavi, a precizat că a instruit armata să pregătească o serie de planuri pentru a efectua atacuri asupra Israelului, dacă SUA revine în acordul acordul JCPOA, potrivit AP.

Acordul din 2015 a restricționat programul nuclear al Iranului în schimbul ușurării sancțiunilor economice. Israelul s-a opus puternic acordului, spunând că nu include garanții suficiente pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară. Trei ani mai târziu, fostul preşedinte, Donald Trump, a retras SUA din acest acord afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare. La momentul respectiv, Israelul a salutat şi a mulţumit administrației Trump pentru acesta decizie.

În cadrul unei conferinţe organizate de  Institute for Naţional Security Studies, generalul Aviv Kochavi a declarat că revenirea la acord JCPOA, chiar și cu unele revizuiri, va fi ceva rău, ’’din punct de vedere operațional şi strategic” pentru Israel. El a spus că permisiunea Iranului de a continua un program nuclear ar fi „o amenințare inacceptabilă și va duce la proliferarea nucleară în întreaga regiune”. Iranul spune că programul său nuclear are doar scopuri pașnice şi nu militare.

Kohavi a spus că, având în vedere amenințarea reprezentată de Iran, armata israeliană va fi pregătită să atace singură, dacă este necesar.

„Am instruit armata să pregătească o serie de planuri operaționale pe lângă cele existente”, a spus el. „Ne ocupăm de aceste planuri și le vom dezvolta în anul următor. Cei care decid să le pună în aplicate, desigur, sunt liderii politici. Dar aceste planuri trebuie să fie pe masă.”

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel