Israel și Singapore vor dezvolta sisteme de rachete anti-nave Blue Spear

H.D. Hartmann |
Data publicării:

Singapore Technologies Engineering Ltd (ST Engineering) a anunțat astăzi că divizia internă de sisteme integrate de atac a semnat un acord cu Israel Aerospace Industries Ltd (IAI) pentru a înființa o companie de tip joint venture la Singapore. ST Engineering și IAI trebuie să dețină fiecare o cotă de 50% din JV. 

Asocierea care va purta numele de Proteus Advanced Systems Pte Ltd, va pune în valoare punctele forte pentru a comercializa și vinde sisteme avansate de rachete navale, inclusiv un nou sistem de rachete anti-nave 5 GEN, denumit „Blue Spear”.

Conform surselor militare israeliene noul concept denumit Săgeata Albastră (Blue Spear 5G SSM) introduce o idee avansată, care abordează provocările navale moderne pentru anii următori. Racheta anti-navă Blue Spear este co-dezvoltată de Sinagapore și Israel în cadrul unui acord de dezvoltare semnat între cele două țări în urmă cu câțiva ani. Pe baza acestui acord, rolul specialiștilor din Singapore include proiectarea, dezvoltarea și producția de subsisteme majore precum motorul de rapel și focarul.

Regiunea Asiei de Sud-Est și, în special Singapore, este considerată o piață în creștere rapidă pentru submarine și nave navale. Asocierea dintre cele două țări exploatează acest potențial masiv cu produse mature care pot fi adaptate pentru a răspunde nevoilor specifice ale clienților. Compania nou înființată va folosi  atuurile ambilor parteneri, pentru a oferi sisteme de apărare extrem de competitive și avansate.

Statul Singapore are în folosință sistemul americn Harpoon RGM-84C iar statul Israel a folosit acelși sistem Harpoon pentru a-și arma navale sale. Cu toate acestea, odată cu introducerea versiunilor avansate de Gabriel, și anume Gabriel 5, marina  israeliană a transformat unele dintre navele sale pentu folosirea acestei arme. Rachete anti-nave israeliene au avut succes și au fost cumpărate și de către marina finlandeză, pentru modernizarea navelor lor cu rachete de atac rapid din clasa Hamina.

Ca rachetă avansată de atac, Gabriel 5 este proiectată să pătrundă în apărarea țintei atât la nivel de contramăsuri hardware cât șila nivel de soft-uri. Aceasta a fost proiectată cu contramăsuri electronice sofisticate (ECCM) care se ocupă de bruiajul electronic de înaltă frecvență. Gabriel 5 și Barak 8, ambele dezvoltate de consorțiul israelian IAI, au fost dezvoltate ca parte a unui sistem naval combinat, ofensiv și defensiv pentru marina israeliană și pentru export. Întrucât livrările de arme noi pot începe numai spre a doua jumătate a acestui deceniu, politica clară de expansiune a celor două proiecte militare și unirea lor într-o singură megastrutură oferă o schimbare care pare mai puțin dramatică, dar reprezintă cu siguranță o schimbare strategică a exportului de arme sofisticate ale statului Singapore, care până acum și-a menținut relațiile strânse cu Israelul sub un văl perfect de secret.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel