Iranul solicită Irakului să-i identifice pe autorii recentelor atacuri antiamericane

Eduard Pascu / 27 feb 2021 / 18:48
Atac rachete Katiusa Zona Verde Bagdad  Sursa foto: Twitter
Atac rachete Katiusa Zona Verde Bagdad Sursa foto: Twitter

Iranul a cerut sâmbătă Irakului să-i 'identifice' pe autorii recentelor atacuri de pe teritoriul acestuia împotriva ambasadei SUA şi a intereselor occidentale, apreciind că ele au vizat să aducă atingere relaţiilor iraniano-irakiene, transmite AFP.

Luni, în direcţia ambasadei americane la Bagdad au fost trase rachete, care au căzut însă în apropiere. A fost vorba despre cel de-al treilea atac în decurs de o săptămână împotriva intereselor occidentale în Irak, transmite Agerpres.

'Subliniem necesitatea ca guvernul irakian să-i identifice pe autorii acestor incidente', a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, într-un comunicat pe site-ul Ministerului de Externe.

'Ultimele atacuri sunt suspecte şi ar fi putut fi planificate în scopul de a aduce atingere relaţiilor iraniano-irakiene şi stabilităţii' Irakului, a afirmat Zarif.

Acesta a discutat sâmbătă cu omologul irakian Fouad Hussein, aflat în vizită la Teheran, după raidurile americane care au vizat miliţii pro-iraniene în estul Siriei, în apropierea graniţei cu Irak.

Zarif 'a condamnat atacul american împotriva forţelor irakiene în zonele frontaliere' irakiano-siriene, considerându-l 'ilegal' şi o 'încălcare a suveranităţii' ţării.

SUA au transmis că Iranul va fi considerat 'responsabil de acţiunile acoliţilor săi care atacă americani' în Irak.

Tirurile de rachete de luni nu au fost revendicate, însă Washingtonul le-a atribuit facţiunii Kataeb Hezbollah, membră a coaliţiei de paramilitari pro-Iran Hashd al-Shaabi (Forţele de mobilizare populară).

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy