Iranul îşi trimite navele militare în Oceanul Atlantic, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite

S.I. Catalin |
Data publicării:

Forţele Navale iraniene vor trimite nave militare în Oceanul Atlantic începând din lună martie, pe o periodă de cinci luni, a declarant vineri contraamiralul Touraj Hassani, adjunctul comandantului Fortelor Navale iraniene, în contextul în care  Republica Islamică încearcă să sporească gama de operațiuni a forțelor sale navale în apropiere de Statelor Unite, potrivit IRNA și TehranTimes.

,,Deoarece Oceanul Atlantic este foarte departe, este foarte probabil că misiunea flotei navale iraniene să dureze aproape cinci luni", a declarat contraamiralul Touraj Hassani într-un interviu acordat IRNA.

Contraamiralul a spus că printre navele militare care vor fi trimise în Oceanul Atlantic se numără şi distrugătorul Sahand. Distrugătorul Sahand este cea mai nouă şi mai avansată navă de război iraniana, de producţie autohtonă, şi a fost lansată în decembrie 2018.

Touraj Hassani a subliniat că prezența navei iraniene în apele internaționale urmărește punerea în aplicare a ordinelor comandantului șef al armatei iraniene Ayatollah Ali Khamenei, protejarea intereselor Republicii Islamice în apele internaţionale și combaterea propagandei anti-Iran.

,,Prin prezenţa continuă în apele internaţionale, Forţele Navale iraniene intenţionează să aplice ordinele comandantului suprem să arboreze steagul Republicii Islamice Iran, să contracareze comploturile iranofobe şi să securizeze rutele de transport", a spus Hassani.

Decizia Iranului de a trimit nave militare în Oceanul Atlantic vine ca un răspuns după ce Statele Unite au trimis, pe 21 December 2018, portavionul USS John C. Stennis în apropiere de Golful Persic, pe fondul creşterii tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Teheran.

La momentul respective, comandantul Forţelor navale iraniene, Habibollah Sayyari, declara că ,,prezenţa acestei nave militare este nesemnificativă pentru noi'' și a promis că va împiedica navele de război ale SUA să pătrundă în apele teritoriale iraniene din Golful Persic.

Touraj Hassani a declarat în decembrie 2018 ca Iranul va trimite două sau trei nave militare într-o misiune în Venezuela. Un alt oficial de rang înalt de la Teheran, Habibollah Sayyari, a argumentat că navele iraniene au dreptul de a se afla în apropierea apelor teritoriale ale Statelor Unite în contextul în care şi portavioane americane navighează în largul Iranului.

,,Ei nu au curajul sau abilitatea de a lua măsuri împotriva noastră. Avem capacități suficiente pentru a ne opune acțiunilor și am repetat pe deplin acest lucru", a subliniat Sayyari.

Un război al declaraţiilor între Iran şi Statele Unite a escaladat după ce președintele american Donald Trump a luat în 2015 decizia ca țara sa trebuie să se retragă din acordului nuclear cu Iranul și a reimpus Republicii Islamice sancțiuni care au afectat sectorul bancar și energetic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel