Iranul pretinde că dispune de rachete care pot lovi ţinte aflate la 700 de km distanţă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Iranul a extins raza de acţiune a rachetelor sale balistice sol-mare la 700 de kilometri, a anunţat marţi un înalt responsabil militar iranian, în contextul creşterii tensiunilor cu SUA legate de programul de arme ale Teheranului.

Preşedintele american Donald Trump a decis în mai să retragă SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, argumentând că respectivul acord nu contribuie cu nimic la a limita dezvoltarea arsenalului balistic al Iranului sau sprijinul pe care îl acordă Teheranul aliaţilor săi din Siria, Yemen, Liban sau Irak, relatează Reuters.

Iranul - care subliniază că programul său de rachete este pur defensiv - a ameninţat cu blocarea transportului de ţiţei prin strâmtoarea Ormuz, dacă Washingtonul încearcă să împiedice exporturile de ţiţei ale Teheranului.

"Am reuşit să producem rachete balistice sol-mare care pot lovi orice navă de la 700 de kilometri", a declarat liderul diviziei pentru forţele aeriene a Gărzilor revoluţionare (armata de elită a regimului), Amir Ali Hajizadeh, citat de agenţia Fars.

Responsabilul iranian nu a dat detalii privind raza de acţiune anterioară a acestor rachete, dar în 2008 Iranul a prezentat o rachetă sol-mare despre care a afirmat că poate ajunge la 290 km.

Emisarul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, a declarat luni într-o teleconferinţă că programul iranian de rachete balistice exacerbează tensiunile din Yemen, Irak şi Siria. "Dacă nu vom face mai mult pentru a descuraja proliferarea rachetelor iraniene în Orientul Mijlociu, acumulăm riscul unui conflict regional", a afirmat oficialul american. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel