Iranul pretinde că dispune de rachete care pot lovi ţinte aflate la 700 de km distanţă

S.I. Catalin / 16 oct 2018 / 15:45

Iranul a extins raza de acţiune a rachetelor sale balistice sol-mare la 700 de kilometri, a anunţat marţi un înalt responsabil militar iranian, în contextul creşterii tensiunilor cu SUA legate de programul de arme ale Teheranului.

Preşedintele american Donald Trump a decis în mai să retragă SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian, argumentând că respectivul acord nu contribuie cu nimic la a limita dezvoltarea arsenalului balistic al Iranului sau sprijinul pe care îl acordă Teheranul aliaţilor săi din Siria, Yemen, Liban sau Irak, relatează Reuters.

Iranul - care subliniază că programul său de rachete este pur defensiv - a ameninţat cu blocarea transportului de ţiţei prin strâmtoarea Ormuz, dacă Washingtonul încearcă să împiedice exporturile de ţiţei ale Teheranului.

"Am reuşit să producem rachete balistice sol-mare care pot lovi orice navă de la 700 de kilometri", a declarat liderul diviziei pentru forţele aeriene a Gărzilor revoluţionare (armata de elită a regimului), Amir Ali Hajizadeh, citat de agenţia Fars.

Responsabilul iranian nu a dat detalii privind raza de acţiune anterioară a acestor rachete, dar în 2008 Iranul a prezentat o rachetă sol-mare despre care a afirmat că poate ajunge la 290 km.

Emisarul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, a declarat luni într-o teleconferinţă că programul iranian de rachete balistice exacerbează tensiunile din Yemen, Irak şi Siria. "Dacă nu vom face mai mult pentru a descuraja proliferarea rachetelor iraniene în Orientul Mijlociu, acumulăm riscul unui conflict regional", a afirmat oficialul american. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy