Invadarea Ucrainei a intensificat prezența britanicilor în Marea Neagră. Avioanele de cercetare RC-135 monitorizează intens navele ruse

Ionel Copcea |
Data publicării:
RC-135 britanic. Sursă foto: Royal Air Force
RC-135 britanic. Sursă foto: Royal Air Force

Portalul UK Defence Journal a semnalat faptul că Marea Britanie a crescut brusc numărul zborurilor de cercetare efectuate cu avioane RC-135 Rivet Joint în Regiunea Mării Negre, după începerea invaziei armatei ruse în Ucraina. Nivelul maxim al acestora a fost atins în luna martie.

După cum au remarcat reprezentanții portalului, care citează date primite de la Ministerul britanic al Apărării, în principal, avioanele de cercetare zboară deasupra Mării Negre, monitorizând navele rusești, precum și zona de coastă și regiunile din sudul Ucrainei.

Numărul misiunilor de acest tip a început să crească simultan cu declașarea intervenției militare ruse în Ucraina. Astfel, în timp ce, în luna decembrie 2021, avioanele britanice de tip RC-135 Rivet Joint au efectuat doar șase ieșiri, în ianuarie numărul acestora a crescut la nouă, în februarie la 12, iar în martie la 18. Ulterior, numărul misiunilor a scăzut ușor, fiind efectuate aproximativ 12-14 pe lună.

“Zborurile avioanelor de cercetare britanice în Regiunea Mării Negre au crescut de la șase pe lună în decembrie anul trecut la 18 pe lună după ce Rusia a invadat Ucraina”, a semnalat UK Defence Journal.

Trebuie precizat faptul că Marea Britanie deține doar trei aeronave de cercetare radioelectronică de tip RC-135 Rivet Joint. Acestea sunt destinate pentru întrebuințare în toate teatrele de operațiuni militare pentru îndeplinirea de misiuni strategice și tactice. La bordul aeronavelor se află specialiști în sisteme de armament, a căror misiune constă în cercetarea spectrului electromagnetic în scopul obținerii de informații pentru comandanții militari.

 

Ultimul zbor al unui avion de cercetare britanic RC-135 deasupra Mării Negre a avut loc în această săptămână

 

2. -imagine fara descriere- (mbrt_15517200.jpg)

Comentariul autorului: Cu excepția dronelor SUA și NATO, avioanele britanice de tip RC-135 sunt încă singurele mijloace de cercetare aeriană care îndeplinesc misiuni specifice deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

După o întrerupere de aproximativ două luni, când misiunile de zbor au fost efectuate în spațiul aerian al României, prima ieșire deasupra Mării Negre a unui avion briatnic RC-135 a avut loc pe 22 aprilie. Începând cu această dată, avioanele britanice de cercetare evoluează periodic în zonele din sudul FIR Sevastopol și FIR Novorossiysk.

Ultimul zbor al unui avion de cercetare britanic RC-135 în Regiunea Mării Negre a avut loc pe 20 iulie.

Aeronava cu numărul de înregistrare ZZ664 și indicativul radio RRR7220 a decolat de la Baza Aeriană Waddincton din Marea Britanie. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 10.670 de metri, cu o viteză de circa 685 de kilometri pe oră.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel