Instructorii militari americani și britanici părăsesc Ucraina

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite și Marea Britanie au făcut un nou pas prin care subliniază iminența unui atac militar rus asupra Ucrainei în perioada imediat următoare. După retragerea personalului diplomatic, cele două țări au decis că este momentul ca instructorii militari să părăsească și ei teritoriul Ucrainei.

Sâmbătă, în presa americană și britanică s-a anunțat începerea retragerii instructorilor militari de pe teritoriul Ucrainei. Primul ordin de retragere a militarilor americani a fost dat de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, imediat după conversația telefonică purtată cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu.

Foarte probabil SUA retrag 150 de instructori militari, acțiunea având un caracter temporar și fiind luată “din precauție, în contextul amenințării unei invazii ruse”, după cum s-a menționat.

Ulterior, Regatul Unit a anunțat retragerea instructorilor săi militari. Potrivit declarațiilor ministrului adjunct al Apărării, James Hippie, toți militarii britanici trebuie să părăsească Ucraina în zilele de 12 și 13 februarie, astfel încât “nici măcar un singur militar britanică să nu rămână pe teritoriul Ucrainei în cazul unui conflict”.

Decizia Marii Britanii vine oarecum în contradicție cu așteptările recente ale Kievului, în condițiile în care ambasadorului Ucrainei la Londra, Vadim Pristaiko, tocmai solicitase o suplimentare a numărului trupelor britanice din Ucraina.

În același timp, surse media ucrainene au semnalat că la Ambasada Marii Britanii din Kiev nu mai există arborat niciun steag britanic, luminile nu mai sunt aprinse și nu mai există personal de gardă, deși ambasadoarea Melinda Simmons a susținut că va rămâne la Kiev.

Foarte probabil, ca multe alte state, și Marea Britanie și-a accelerat măsurile de retragere a propriilor cetățeni din Ucraina, după ce Washingtonul a anunțat că există indicii potrivit cărora Rusia pregătește o provocare pentru a justifica invadarea Ucrainei pe 15 sau 16 februarie.

“Nu ar trebui să surprindă pe nimeni dacă Rusia organizează o provocare sau un incident, pe care apoi le folosește pentru a justifica acțiunea militară planificată inițial”, a declarat șeful Departamentului de Stat, Antony Blinken.

Între timp, în Rusia continuă să fie mediatizate “știrile” provenite din direcția serviciilor de informații ale republicilor separatiste Lugansk și Donețk, potrivit cărora nu mai puțin de 150 de mii de militari ucraineni sunt concentrați în așa-numita zonă de Operații a Forțelor Întrunite.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel