Informațiile europene iau în calcul un atac rusesc asupra Europei în iarna viitoare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

O agenție europeană de informații consideră că Rusia ar putea încerca să atace Europa în iarna anului 2024/25, notează Bild, fără să dea detalii despre ce serviciu de informații este vorba.

Publicația germană Bild citează o sursă din structurile de informații ale uneia dintre țările europene, fără să specifice despre ce stat ar fi vorba.

Sursa publicației germane a dezvăluit că analizele serviciului de informații pentru care acesta lucrează arată că Rusia ar putea lovi Europa chiar în momentul în care SUA se vor găsi în perioada de tranziție a puterii - „fără un lider” cu puteri depline - și nu vor putea veni în ajutorul statelor europene decât cu o oarecare întârziere.

Această ”fereastră neagră” de timp, ar putea exista doar în scenariul în care Biden ar pierde alegerile, iar riscul cel mai mare ar fi între alegerile prezidențiale din luna noiembrie 2024 și inaugurarea potențialului său succesor, în ianuarie 2025.

Potrivit unui oficial de informații, autoritățile ruse speră că fostul președinte Donald Trump va relua Casa Albă pentru că „se poate întâmpla orice” sub conducerea sa.

 

Toate analizele converg că Europa mai are câțiva ani pentru a se pregăti de un conflict

Harta Ucrainei și a Estului Europei / Ministerul britanic al apărării

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a spus că industria europeană de apărare are nevoie de timp pentru a-și dezvolta capacitățile. „Acum avem aproximativ 5-8 ani”, a spus el. "Acesta nu este doar zgomotul armelor. S-ar putea să ne confruntăm cu pericole la sfârșitul acestui deceniu. Dar până atunci vom fi pregătiți pentru ele", a conchis oficialul guvernamental.

Anterior, think tank-ul german Centrul pentru Securitate și Apărare arăta că, în cel mai negru scenariu, Europa are la dispoziție doar cinci ani pentru a-și pregăti forțele în scopul descurajării Rusiei.

Jacek Siewiera, directorul agenției poloneze de securitate BBN, a calificat concluziile raportului ca fiind chiar optimiste și a citat cercetările efectuate în Statele Unite drept bază pentru afirmația sa.

Potrivit șefului informațiilor poloneze, țările din Flancul estic al NATO au 3 ani să se pregătească împotriva unui atac rusesc. Potrivit unui raport german publicat în noiembrie, Rusia și-ar putea pune ochii, de exemplu, asupra țărilor baltice.

La rândul său, Laurynas Kasciunas, șeful Comitetului de Securitate Națională al Lituaniei, într-un raport prezentat Parlamentului,aăta că Rusia va avea nevoie de 5-7 ani pentru a reconstrui arsenalul militar, dar nu exclude scenarii hibride precum „invazie fără intenție de ocupare, atacuri asupra țintelor strategice” sau sabotajul acestor ținte.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel