Industria navală poloneză, bifează o nouă reuşit: A devenit partener al Royal Navy în construcţia fregatelor Type 31

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Navele de război de ultimă generație ale Marii Britanii sunt fabricate parțial în Polonia, în ciuda promisiunii anterioare că proiectul va duce la o renaștere a şantierelor navale din Marea Britanie. Șantierele navale poloneze construiesc corpuri de navă pentru fregata Type 31, iar asamblarea finală va fi realizată apoi într-un șantier operat de compania Babcock în Rosyth, la nord de Edinburgh. Cu alte cuvite, implicarea unei companii poloneze într-un proces de producţie atât de important aduce un mare plus imaginii industriei poloneze de apărare.

Companiile poloneze sunt implicate în construcția fregatelor britanice de nouă generație, precizeaza ziarul britanic The Telegraph. Șantierele navale poloneze construiesc parti din coca pentru fregata Type 31, iar asamblarea finală are loc la uzina Babcock de la Rosyth, în Scoția.

Cu toate acestea, ziarul notează că acest acord este posibil să contrazică planurile anterioare ale guvernului britanic. La urma urmei, Londra plănuia să construiasca Type 31 în centrul industriei de construcții navale britanice pentru al revitaliza și să modernizeze Marina Regală cu proiecte realizate 100% de companii britanice.

Atunci când competiția pentru construirea fregatelor a fost anunțată în 2017, ca parte a Strategiei Naționale de Construcții Navale a Royal Navy, secretarul de stat pentru apărare de atunci, Sir Michael Fallon, a descris-o ca fiind o "oportunitate uriașă" pentru șantierele navale britanice, care ar contribui la realizarea unei "renașteri".

Amiralul Lord West, șef al Statului Major al Marinei Regale Britanice, a declarat: "Pare extraordinar, pentru că vrem să facem cât mai multe lucruri în această țară și trebuie să ne dezvoltăm industria.

 

Participarea Poloniei la construcția fregatelor Type 31



"Cred că trebuie să ne dezvoltăm industria navală, iar acesta a fost unul dintre lucrurile pe care le-au declarat în strategia privind construcția navală. Aceasta are nevoie de multe comenzi și de multe lucrări de construcție și nu este bine ca acestea să fie făcute în altă parte", a spus Lord West.

La rândul său, compania Babcock spune că Polonia este responsabilă doar pentru un procent "foarte mic" din constructia acestei fregate. Scopul principal al acestei cooperări este de a ajuta Varșovia să se pregătească pentru construcția de nave de război din această clasă pe cont propriu.

Participarea Varșoviei la construcția componentelor corpului navei pentru viitoarele fregate britanice Type 31 a devenit cunoscută anul trecut.

Babcock a câștigat contractul pentru construirea celor cinci fregate Type 31 pentru Royal Navy în 2019, cu un cost de producție de bază de 250 de milioane de lire sterline fiecare. Navele au fost anunțate ca fiind mult mai ieftine decât celelalte fregate noi ale Marii Britanii, cele Type 26, care ''vor vâna submarine'' și care costă fiecare 840 de milioane de lire sterline.

Dezvăluirea despre implicarea Poloniei vine după ce anul trecut a câștigat o licitație condusă de constructorul naval spaniol Navantia pentru a construi nave de sprijin pentru portavionul Royal Navy. O mare parte din această lucrare se va desfășura în Spania, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la faptul că șantierele britanice sunt în pierdere.

Guvernul insistă asupra faptului că cel puțin jumătate din lucrările pentru contractul de 1,5 miliarde de lire sterline pentru navele de sprijin vor fi efectuate în Marea Britanie. Anul trecut, Babcock a învins germanii de la Thyssenkrupp și a câștigat un contract de 1,4 miliarde de lire sterline pentru construirea a trei fregate pentru marina poloneză, denumite Miecznik, ceea ce înseamnă pește spadă.

Navele vor fi construite în șantierele din Polonia, cu proiectul Babcock. Acestea vor avea echipamente de luptă de la Thales și sisteme de rachete de la MBDA, care este deținut parțial de compania britanică BAE Systems.

PGZ, compania poloneză de apărare care supervizează proiectul, a declarat la momentul respectiv că achiziția va crește semnificativ capacitățile marinei poloneze.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic al Apărării a declarat: "Asamblarea și integrarea tuturor navelor de război Type 31 vor avea loc la Rosyth și este o practică normală de a achiziționa componente ale navelor de război din lanțul global de aprovizionare.

,,Înțelegem că Babcock a fost contractată de PGZ Polonia pentru a construi blocuri de cocă pentru HMS Active, a doua fregată Type 31. Acest lucru reprezintă mai puțin de 1% din costul total de construcție al programului și face parte din obiectivul Babcock de a maximiza schimbul de cunoștințe în beneficiul atât al fregatelor Type 31 din Marea Britanie, cât și al viitoarelor fregate Miecznik din Polonia", a adăugat oficialul britanic.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel