Indonezia a făcut marea alegere după ce a renunțat la Su-35: Rafale franceze, dar are în vedere și F-15EX

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Rafale, sură foto: Dassault Aviation
Rafale, sură foto: Dassault Aviation

Ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a declarat recent că negocierile legate de cumpărarea avioanelor de luptă Rafale din Franța s-au finalizat și nu a mai rămas decât „activarea contractului”.

În urmă cu o lună, Indonezia anunța că a renunțat să achiziționeze Su-35 din Rusia, iar atenția guvernului de la Jakarta deja se îndreptase definitiv către aeronave din Franța și Statele Unite.

Referitor la o posibilă achiziție de avioane americane, ministrul Prabowo Subianto a precizat că țara sa încă intenționează să cumpere aeronave F-15 Eagle II (F-15EX) și discuțiile sunt în desfășurare.

Potrivit CNBC Indonesia, contractul pentru Rafale putea fi semnat pe 22 ianuarie, în timpul unei vizite la Jakarta a ministrului francez al apărării, Florence Parly, dar deplasarea a fost amânată pentru sfârșitul lunii februarie.

Comanda indoneziană vine după un contract major, în valoare de 17 miliarde de euro pentru 80 de avioane Rafale, încheiat cu Emiratele Arabe Unite, în decembrie 2021.

Încă nu se cunoaște câte aeronave vor fi exportate de Franța în Indonezia, dar la nivelul anului 2020 valoarea unui posibil contract era estimată la aproximativ 7 miliarde de euro, ceea ce ar însemna că Djakarta intenționează să achiziționeze în jur de 30-32 de aeronave, respectiv necesarul a două escadrile.

 

Indonezia ar fi renunțat la Su-35 la presiunea SUA

 

Amintim că la finalul lunii decembrie Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene indoneziene, mareșalul de forțe aeriene Fadjar Praseto, a confirmat oficial că Jakarta renunță la planurile de achiziție a 11 avioane de luptă Su-35 Flanker E de la producătorul rus Suhoi.

Posibila cumpărare a avioanelor rusești a făcut obiectul unui memorandum de înțelegere în februarie 2018, valoarea comenzii fiind estimată atunci la aproximativ 1,14 miliarde dolari.

„Cu inima grea, am abandonat proiectul nostru de achiziție a Su-35, pentru că, așa cum am spus de la început, modernizarea forțelor noastre aeriene depinde foarte mult de buget”, a justificat Praseto în cadrul unei conferințe de presă.

Aeronavele Su-35 la care Indonezia a renunțat ar putea fi vândute Iranului.

CITEȘTE ȘI: Un expert militar rus spune că Indonezia e o „rușine” după ce a renunțat la Su-35 și va alege dintre Rafale și F-15EX

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel