Un expert militar rus spune că Indonezia e o „rușine” după ce a renunțat la Su-35 și va alege dintre Rafale și F-15EX

Su-35, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Su-35, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Indonezia a anunțat oficial că a renunțat la achiziționarea de avioane de vânătoare rusești de tip Su-35, un contract important pe care industria rusă îl pierde.

Contractul prevedea 11 avioane de luptă Su-35 Flanker E, dar Indonezia a renunțat. În 2018 programul de înzestrare era estimat la aproximativ 1.14 miliarde de dolari.

Indonezia urmărește să achiziționeze aproximativ 100 de avioane.

Oficial, Jakarta a invocat „probleme finaciare” iar renunțarea la Su-35 a fost anunțată chiar de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene indoneziene, mareșalul Fadjar Praseto.

„Cu inima grea, am abandonat proiectul nostru de achiziție a Su-35, pentru că, așa cum am spus de la început, modernizarea forțelor noastre aeriene depinde foarte mult de buget”, preciza acesta.

Neoficial, Indonezia a luat decizia ca urmare a presiunilor SUA și de teama că va intra sub incidența legii americane CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act). Indonezia risca să-i fie restricționat accesul la împrumuturi e la băncile americane, tranzacțiile în dolari sau achiziționarea sau vânzarea a diferitelor bunuri din SUA.

 

Indonezia va alege între Rafale și F-15EX. Un expert rus spune că decizia de a renunța la Su-35 e „o rușine”

 

În momentul de față cel mai probabil Indonezia va alege dintre Rafale și F-15EX. Așa cum a scris și publicația noastră, în vara acestui an Parisul și Jakarta au semnat o scrisoare de intenție pentru achiziționarea a 36 de avioane de luptă franceze iar la începutul acestui an șeful Statului Major al Forțelor Aeriene indoneziene vorbea de achiziționarea a 8 avioane F-15EX pe lângă cele 36 de Rafale. Astfel că decizia Indoneziei de a renunța la Su-35 nu ar trebui să fie neapărat surprinzătoare.

Expertul rus Ruslan Pukhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor, într-un interviu acordat publicației pro-Kremlin Vzglyad, spune că într-adevăr Indonezia se confruntă cu dificultăți financiare, dar e convins că Jakarta a luat decizia de a renunța la Su-35 ca urmare a „presiunilor americanilor” care i-ar fi amenințat pe indonezieni că vor impune taxe pe mărfurile exportate de Jakarta în State, fapt ce ar reprezenta o lovitură grea pentru economia Indoneziei.

Pukhov a mai adăugat că dacă Indonezia va achiziționa în cele din urmă Rafale sau F-15EX, avioane care spune el sunt mai scumpe decât Su-35, va fi o confirmare a faptului că nu problemele economice s-au aflat în spatele deciziei Jakartei de a renunța la avioanele rusești. Decizia și cedarea la presiunile americane sunt o „rușine” în opinia expertul rus.

„Pentru cea mai mare țară musulmană și o putere regională, e o rușine eșecul acestui acord (n.a. achiziționarea de Su-35 Flanker E), a conchis Pukhov.

CITEȘTE ȘI: F-16 norvegiene ajung în România anul viitor. Din 2024 vor fi în sfârșit scoase din serviciul de luptă MiG-21 LanceR

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel