India îşi apără dreptul de a cumpăra armament din Rusia

S.I. Catalin / 01 oct 2019 / 09:39
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400
sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400

Ministrul indian de interne, S. Jaishankar, a apărat luni la Washington dreptul ţării sale de a cumpăra un sistem rusesc de apărare antiaeriană în pofida ameninţării cu sancţiuni americane, relatează AFP.

,,Am spus întotdeauna că este o decizie suverană ce cumpărăm, originea echipamentului nostru militar", le-a spus jurnaliştilor şeful diplomaţiei de la New Delhi, înainte de întrevederea cu omologul său american, Mike Pompeo.

,,Nu ne-ar plăcea ca un stat, oricine ar fi, să nu spună ce să cumpărăm şi ce nu din Rusia, în acelaşi fel în care nu ne-ar plăcea ca un stat, oricine ar fi, să ne spună ce să cumpărăm din America", a pledat el. S. Jaishankar a făcut un apel la "recunoaşterea" "libertăţii de opţiune" a Indiei.

New Delhi a acceptat anul trecut să achiziţioneze cinci sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400 pentru 5,2 miliarde de dolari.

Or, o lege americană din 2017 prevede sancţiuni aproape automate împotriva oricărei ţări care face achiziţii majore de armament din Rusia. Această lege urmăreşte să sancţioneze Moscova pentru implicarea în Ucraina şi Siria, precum şi pentru ingerinţa în alegerile din 2016 din Statele Unite, denunţată de serviciile americane de informaţii.

Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO, este deja pasibilă de astfel de sancţiuni pentru achiziţia de sisteme S-400, deşi administraţia Donald Trump nu a trecut încă de la vorbe la fapte contra Ankarei.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy