Începe detensionarea situației de la granița Ucrainei?(Foto/Video). Rusia anunță că trupele Regiunilor Militare Vest și Sud încep să revină în cazărmi

Ionel Copcea |
Data publicării:

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a declarat, pe 15.02.2022, că armata rusă va reveni în punctele de dislocare permanentă, după încheierea exercițiilor. Potrivit precizărilor sale, unitățile Regiunilor Militare Vest și Sud au început încărcarea tehnicii de luptă pe platformele feroviare și urmează să înceapă deplasare spre cazărmi.

“Pe măsură ce activitățile de pregătire pentru luptă sunt finalizate, trupele, ca întotdeauna, vor efectua marșuri combinate către locurile de dislocare permanentă. Unitățile din Regiunile Militare Vest și Sud, care și-au încheiat misiunile, au început deja formarea coloanelor auto și încărcarea pe platforme feroviare și astăzi se vor pune în mișcare către garnizoanele lor militare, se arată într-o declarație a oficialului rus, preluată de agenția de presă Tass.

Pe de altă parte, Konashenkov a informat că atașații militari din cadrul ambasadelor străine din Republica Belarus vor putea să observe ultima etapă a exercițiului ruso-belarus Allied Resolve-2022, în poligonul Obuz-Lesnovsky.

“Atașații militari străini acreditați în Republica Belarus și reprezentanții presei au fost invitați la acțiunile practice planificate în cadrul exercițiului, în calitate de observatori”, a menționat Igor Konashenkov.

Potrivit precizărilor acestuia, pe 19 februarie, în poligonul Obuz-Lesnovsky, vor fi efectuate trageri de luptă în cadrul exercițiului Allied Resolve-2022. Cu această ocazie, o brigadă rusească de infanterie marină, în cooperare cu mari unități și unități militare aparținând Forțelor Armate ale Republicii Belarus, precum și cu sprijinul Aviației Operativ-Tactice și Aviației Forțelor Terestre, va îndeplini misiuni de ducere a luptei în defensivă și de efectuare a manevrei în altă direcție.

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării a menționat că în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse continuă desfășurarea unui complex de activități de amploare de pregătire operativă a trupelor, la care participă practic toate Regiunile Militare, flotele și Trupele de Desant Aerian.

În cadrul verificării forțelor de reacție ale Statului unional, pe teritoriul Republicii Belarus, se desfășoară exercițiul ruso-belarus Allied Resolve-2022. Trupele Regiunii Militare Est și Trupele de Desant Aerian ale Federației Ruse cooperează în timpul acestuia cu Forțele Armate ale Republicii Belarus pentru executarea unei operații defensive de respingere a unei agresiuni împotriva Statului unional.

Comentariul autorului: Declarația oficialului rus survine exact în momentul în care mass-media și anumite instituții americane anunțau că este iminentă declașarea unui atac al armatei ruse împotriva Ucrainei. În timp ce jurnalul Bloomberg a informat că începerea ostilităților este programată pentru data de 15 februarie, CIA a avansat data de 16 februarie pentru declanșarea războiului.

În baza acestor evaluări, personalul ambasadelor de la Kiev și instructorii militari străini aflați pe teritoriul ucrainean au fost repatriați, în timp ce spațiul aerian al Ucrainei și acvatoriul Mării Negre au fost eliberate prin încetarea curselor civile.    

În mod normal, declarația generalului Konashenkov ar trebui să însemne începutul unui proces de deescaladare, care să detensioneze situația de la frontiera dintre Federația Rusă și Ucraina.

Trebuie precizat faptul că această declarație a fost prefațată de o precizare făcută de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, pe 14 februarie, în timpul unei întâlniri cu președintele Vladimir Putin. Acesta a menționat că o parte dintre exercițiile executate de armata rusă s-a încheiat, în timp ce o altă parte urmează să se încheie.

Cu toate acestea, pentru zilele următoare sunt programate noi exerciții de amploare ale armatei ruse. Astfel, pe 16 februarie este așteptată începerea exercițiului strategic Grom-2022, care va include lansări de rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră de pe platforme purtătoare aparținând tuturor celor trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice.

În același timp, în Marea Neagră ar trebui să continue formarea unui dispozitiv naval, la care urmează să se mai alăture nave de luptă dotate cu rachete de croazieră Kalibr, aflate în prezent în Marea Mediterană și în Marea Caspică.

Așadar, se poate aprecia că pericolul războiului nu a trecut, dar există semne că acesta poate fi evitat. Toate evoluțiile ulterioare vor depinde de rezultatele negocierilor purtate între reprezentanții ruși și cei ai SUA și NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel