Încă puţin până la prezentarea celui mai nou tanc american (Foto/Video). AbramsX vine într-o configuraţie cu totul nouă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania americană General Dynamics Land Systems (GDLS) a oferit noi detalii despre conceptul noului tanc Abrams, precum și o reprezentare grafica mai detaliată a acestuia. Compania a confirmat acum că noul tanc va folosi un sistem de propulsie hibrid diesel-electric, alături de faptul că va fi mai ușor, va avea un echipaj mai mic și va dispune, printre altele, de o versiune fără echipaj și de capabilități bazate pe inteligență artificială. Propulsia hibridă este una dintre caracteristicile care se regăsească pe ceea ce acum este denumit AbramsX.

Informațiile suplimentare despre AbramsX au fost prezentate într-un comunicat de presă pe care General Dynamics Land Systems l-a publicat ieri înainte de începerea expoziţiei de tehnică militară AUSA, care se deschide săptămâna viitoare la Washington, D.C. Compania a prezentat pentru prima dată designul noului Abrams în luna iunie.

Noua prezentare grafică a noii generații de tancuri M1 Abrams, a fost prezentată alături de StrykerX, Stryker Leonidas și TRX Breacher. De asemenea, StrykerX este un vehicul blindat, cu propulsie hibrida diesel-electrica, dar dispune și alte caracteristici care ar putea fi găsite pe viitoarele versiuni sau derivate ale familiei de vehicule blindate 8x8 Stryker.

Stryker Leonidas este o variantă a transportorului blindat 8x8 StrykerStryker, dar dispune de o armă laser de mare putere. TRX Breacher este o versiune mai aparte - a fost gândit vehicul de luptă terestru fără echipaj (UGV) TRX.

 

Ce este nou AbramsX?

 

"AbramsX are o greutate redusă, ceea ce îl face să fie mult mai mobil, oferind aceeași autonomie ca M1A2 Abrams, dar cu un consum de combustibil cu 50% mai mic", se arată în comunicatul de presă al General Dynamic Land Systems.

"Sistemul de propulsie hibrid al AbramsX sprijină politicile climaticie ale armatei americane, îmbunătățește capacitatea de deplasare şi mobilitate silențioasă."

Din prezentările grafice pe care le-am văzut, primul prototip al AbramX dispune o turelă și o carenă care cel puțin la exteror sunt total diferite, în comparație cu designul vechiului M1A2 Abrams.

Acest lucru s-ar alinia cu eforturile de reducere a greutății vehiculului pentru a-i îmbunătăți mobilitatea, atât pe șosea, cât și în afara acesteia, precum și capacitatea de a fi transportat în interiorul diferitelor mijloace de transport.

Conform armatei americane, tancul M1A2 System Enhanced Package Version 3 (SEPv3), cea mai modernă versiune a Abrams-ului aflată în prezent în dotarea armatei SUA, are o greutate 73,6 tone, cu peste 10 tone mai greu decât versiunea de baza M1A2.

Greutatea tancului, împreună cu dimensiunile sale, impun limite asupra numărului de tancuri care pot fi transportate în interiorul navelor sau avioanelor. Cea mai recentă versiune a Abrams - SEPv3 - este prea grea pentru a fi transportată de anumite nave de desant - există de mult timp preocupări legate de modul în care greutatea și dimensiunile fizice ale tancului îi limitează capacitatea de a traversa multe poduri, în special în Europa.

De asemenea, nu este un secret faptul că armata SUA, printre altele, a fost din ce în ce mai interesată de sistemele de propulsie hibride convenționale-electrice pentru tancuri și alte vehicule pentru a ajuta la ușurarea problemelor logistice și la reducerea costurilor de operare.

Sistemul de propulsie cu turbină cu gaz pe care îl folosește în prezent familia M1 Abrams este bine cunoscut ca fiind mare consumator de combustibil, necesită multă întreținere și este și zgomotos. Rata de consum de combustibil a M1 este una dintre cele mai puțin atractive caracteristici ale modelului, iar unitățile echipate cu aceste tancuri au nevoie de foarte mult suport logistic

"Cu un echipaj de dimensiuni reduse și capacități de letalitate, rezistentă, mobilitate, echipare cu echipaj uman/neuman (MUM-T) și autonom, AbramsX poate fi un element cheie pe câmpul de luptă", se adaugă în comunicatul de presă al General Dynamics Land Systems.

Menționarea unei dimensiuni reduse a echipajului este destul de interesantă, având în vedere că armata americană a rămas mult timp cu o construcție generală a echipajului tancului de luptă principal de patru persoane - comandant, tunar, încărcător, șofer - la fel ca multe alte armate occidentale.

Acest lucru este în contrast cu rușii, precum și cu chinezii, care au dezvoltat în general tancuri de luptă principale în jurul unui echipaj format din trei persoane, folosind încărcătoare automate pentru a elimina necesitatea unei persoane suplimentare pentru a îndeplini această sarcină.

La aproape patru luni de zile de la anunţul că lucrează la dezvoltarea unei noi generaţii de tancuri, compania General Dynamics a precizat ieri, într-un scurt mesaj postat pe contul său de Twitter, că AbramsX - o versiune nouă şi complet modernizată a legendarului tanc M1 Abrams - va fi prezentată pentru prima dată la expoziția de apărare AUSA care are loc la Washington DC.

Compania americană General Dynamics a publicat ieri, pe contul său de Twitter, un scurt material video în care prezintă destul de discret câteva cadre cu ceea ce se doreşte a fi prototipul unei noi generaţii de tancuri americane. 

General Dynamics a ataşat materialului video şi un scurt mesaj prin care a lăsat să se înţeleagă că cea mai nouă versiune a legendarului tanc american M1 Abrams poartă numele de AbramsX, iar prezentarea oficială va avea loc la AUSA 2022 - o expoziția de tehnică militară care are loc luna viitoare din Washington DC.

În urmă cu aproape patru luni de zile, compania General Dynamics a publicat primul material video în care sugera că lucrează la dezvoltarea unui nou tanc M1 Abrams şi precizat că acesta ar urma să fie prezentat publicului larg pe 10 octombrie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel