În premieră, infanteria marină chineză va fi echipată cu tancuri

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Tancul ușor Type 15, dezvoltat de Beijing în ultimii ani a fost comandat de Corpul Infanteriei Marine al forțelor armate chineze, a informat publicația Global Times, într-un articol recent.

Până în prezent, tancul Type 15 se afla doar în dotarea Forțelor Terestre chineze, fiind destinat misiunilor din zonele muntoase și de platou înalt, dar datorită greutății sale de numai 33 – 36 tone a fost considerat potrivit și pentru acțiuni de debarcare navală, aeriană și reacție rapidă.

O brigadă a Infanteriei Marine chineze a fost deja echipată cu tancul Type 15, după ce militarii s-au specializat în poligon pe acest nou mijloc de luptă, timp de doar o lună, a mai precizat publicația chineză Global Times. Marea unitate, care a primit tancurile, are o bogată experiență internațională, fiind prezentă în misiuni de escortă în Golful Aden și de salvare în Yemen.

Tancul Type 15 este cel mai recent produs autohton din această categorie, făcându-și prima apariție publică la parada militară din octombrie 2019, de la Beijing, de Ziua Națională. În 2020, mai multe loturi au fost livrate armatei chineze, în special comandamentelor militare Tibet și Xinjiang, care protejează frontierele vestice ale Chinei în zone cu altitudini mari și terenuri montane.

Datorită masei reduse, combinată cu un motor puternic, tancul Type 15 poate funcționa în condiții dificile, în care  tancurile grele de luptă întâmpină mari probleme. Acestea includ pe lângă regiunile de platou înalt, zonele de litoral, cele cu o rețea hidrografică bogată, pădurile și orașele, consideră experții militari chinezi.

De asemenea, tancul poate fi dislocat rapid, pe cale aeriană, într-o zonă de operații aflată la mare distanță. O aeronavă de transport de capacitate mare, Y-20, poate transporta două tancuri Type 15, în loc de doar un tanc greu, Type 99.

Armamentul principal al tancului este tunul de calibru 105 mm, care se încarcă automat. Distanța loviturii directe este de 3.000 m, iar muniția este compatibilă cu cea folosită de NATO. Poate folosi și rachete antitanc, care îi măresc distanța eficace de luptă la 5.000 m. Tancul mai are două mitraliere, una de 7,62 mm jumelată (coaxială) cu tunul și una de 12,7 mm. Motorul are 1.000 de cai putere, iar autonomia de deplasare este de 450 km sau 800 km cu rezervoarele externe. Poate dezvolta o viteză maximă de 70 km/h pe drumuri consolidate și asfaltate.

Comentariul autorului: Între timp, Infanteria Marină americană (US Marine Corps) va retrage din înzestrare tancurile grele de luptă, punând accent pe mobilitate. US Marine Corps intenționează să se echipeze cu vehicule cât mai ușoare, dar dotate cu arme cu rază lungă de lovire, de 15-20 de ori mai mare, decât razele celor existente pe un tanc ușor sau greu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel