În Polonia au sosit primii soldați americani din contingentul pe care SUA îl dislocă în Est. Urmează România în câteva zile

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Blindat Stryker, sursă foto: U.S. Army
Blindat Stryker, sursă foto: U.S. Army

Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ucrainene, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.

Există deja un grup pregătitor în Polonia pentru instalarea forţelor din Divizia 82 aeropurtată, a menţionat într-un comunicat ministrul polonez despre contingentul care va număra în total circa 1.700 de militari americani, ce vor fi dislocaţi temporar în Polonia într-un ''semnal de solidaritate aliat ca răspuns la situaţia din Ucraina''.

Într-un alt mesaj, pe social media, Mariusz Blaszczak a evidenţiat că acest contingent de militari americani a comandat operaţiunea de evacuare de la Kabul din august 2021 şi provine de la ''una dintre bazele cele mai faimoase'' din SUA, baza Fort Bragg.

Pentagonul a anunţat miercuri desfăşurarea temporară a circa 3.000 de militari americani în Europa, dintre care aproximativ 1.000 de militari dintr-un batalion de infanterie Stryker vor fi repoziţionaţi de la o bază din Germania în România, circa 1.700 vor veni de la Fort Bragg în Polonia şi încă 300 în Germania.

În prezent sunt circa 60.000 de militari americani instalaţi în bazele SUA din Europa, dintre care aproximativ 4.500 sunt desfăşuraţi în Polonia într-un regim de rotaţie.

Varşovia a solicitat în mod repetat Washingtonului să trimită mai multe trupe în Polonia, ca măsură de descurajare în faţa Rusiei. În anul 2018, preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat că ţara sa este dispusă să plătească două miliarde de dolari pentru construirea unei mari baze permanente a SUA în Polonia şi a propus ca aceasta să fie denumită ''Fort Trump'', în onoarea preşedintelui SUA de la acea vreme.

 

Ministrul Vasile Dîncu a declarat că venirea soldaților americani în România e o chestiune de zile

 

Ministrul Apărării a declarat ieri că venirea soldaților americani în România e o chestiune de zile.

„Se poate ca această prezență să fie activată în câteva zile, poate să mai dureze un pic, dar în orice caz este vorba de un program pe care îl stabilim acum, în aceste zile, și care va fi destul de rapid. Avem 2 sau 3 locuri în care este posibil ca soldații să fie cantonați, dar nu e informație oficială în acest moment.

Noi eram pregătiți să primim trupe NATO (…) Este vorba despre o prezență a unui regiment mecanizat, care se poate deplasa foarte repede dintr-un loc în altul cu cea mai modernă tehnică, deci este vorba de o prezență cu tehnică cu tot”, a mai explicat ministrul Apărării Naționale, la postul de televiziune B1 TV.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel