În contextul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, Belgia face apel la statele europene să investească în dezvoltarea industriei de apărare

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul belgian Alexander De Croo a sosit luni la Berlin pentru o vizită oficială de două zile în capitala Germaniei, la finalul căreia a fost primit de cancelarul german Olaf Scholz, pentru o primă întâlnire bilaterală marcată de consecințele invaziei ruse asupra Ucrainei. De Croo a susține la finalul zilei o conferință despre oportunitățile relansării proiectului european sub efectul amenințării ruse, la invitația Fundației Friedrich-Naumann pentru Libertate.

La o primă conferinţă ţinută la Berlin, premierul belgian Alexander De Croo a spus că războiul din Ucraina și amenințarea rusă trebuie să împingă Uniunea Europeană să se reunească în jurul a trei priorități: apărare, energie și extindere, sau mai degrabă „ unificarea europeană’’.

Când a venit vorba de domeniul apărării, Alexander De Croo a insistat că Europa ar trebui să construiască o industrie de apărare mai puternică.

În timpul unui discurs ținut în Gendarmenmarkt din Berlin privind modul în care Europa ar trebui să se reorienteze din cauza războiului din Ucraina, De Croo a declarat că asigurarea independenței energetice și reconsiderarea abordării Uniunii Europene privind extinderea sunt esențiale, dar că țările UE trebuie, de asemenea, să se asigure că nu direcționează miliarde de euro către noi investiții militare în străinătate.

"Trebuie să construim o industrie europeană de apărare mai puternică, capabilă să concureze cu alți jucători globali", a declarat De Croo, potrivit Politico. 

"Dacă ne creștem bugetele de apărare și investițiile în tehnologie militară, să fie tehnologie europeană. Dezvoltată în Europa, construită în Europa’’, a insistat premierul belgian.

Potrivit şefului guvernului belgian, procedând astfel, Europa ar deveni un "bloc militar solid" și o parte puternică a NATO alături de Statele Unite şi nu dependenta de aceasta.

În urma agresiunii militare ruse din Ucraina, Germania a anunțat că va îndeplini în sfârșit obiectivul NATO privind cheltuielile militare de 2% din PIB, în timp ce Suedia și Finlanda analizează în aceste zile dacă se alătura alianței transatlantice, iar alte țări iau în considerare creșterea propriilor investiții în armament.

Ca răspuns, De Croo a cerut o mai mare coordonare în cadrul industriei de apărare din Europa. "Statele Unite au patru tipuri de nave de război, Europa are 30", a spus el. 

"Același lucru este valabil şi pentru tancuri și avioane. Această fragmentare slăbește bugetele noastre de apărare, așa că trebuie să schimbăm această situație", a insistat De Croo.

El a mai spus că parteneriatele militare între țările membre UE și NATO ar trebui extinse, citând exemplul integrării strânse dintre marina și forțele aeriene olandeze și belgiene.

În ultimii ani, Comisia Europeană a încurajat formarea la nivel european a unor parteneriate industriale care să ajute la fabricarea de produse esenţiale din punct de vedere strategic, cum ar fi celulele de baterii și semiconductorii, coordonând astfel de inițiative pentru a acoperi lacunele din lanțul de aprovizionare. O astfel de abordare ar putea fi utilizată și pentru accelerarea producției de echipamente militare.

"Acest război din Ucraina ne-a împins pe noi, europenii, la o răscruce istorică", a adăugat De Croo. "Alegerea care se află în fața noastră este una simplă: Fie rămânem la vechile rețete și vechile structuri, iar Europa se va destrăma, fie reînnoim Europa, devenim mai puternici și mai rezistenți ca bloc", a mai spus premierul belgian.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel