În căutarea unui înlocuitor pentru tancurile Leopard 2A4, Norvegia va testa Leopard 2A7 și K2 Black Panther

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

În noiembrie 2020, Norvegia a anunţat că intenționează să prezinte parlamentului un proiect prin intermediul căruia vrea să facă o achiziţie de noi tancuri, deoarece este interesată să-şi înlocuiască flota actuală de tancuri Leopard 2A4. Potrivit unor informaţii recent apărute în mai multe publicaţii militare, armata norvegiană urmează să efectueze deja primele teste cu tancul german Leopard 2A7 și cu K2 Black Panther, fabricat în Coreea de Sud.

Potrivit imaginilor și videoclipurilor publicate pe Twitter pe 10 ianuarie 2022, două tancuri Leopard 2A7NR de fabricație germană au sosit în Norvegia pentru a efectua teste în cadrul unui program lansat de Ministerul Norvegian al Apărării pentru a achiziționa o nouă flotă de tancuri. 

Tancul K2 Black Panther, fabricat în Coreea de Sud, a fost adus în Norvegia la sfârșitul lunii decembrie, iar cele două tancuri Leopard 2A7 au fost aduse pe 9 ianuarie. Mai multe imagini și videoclipuri relevante au fost publicate pe contul de Twitter al The Dead District.

În noiembrie 2020, Norvegia a anunţat că intenționează să prezinte parlamentului un proiect prin intermediul căruia vrea să facă o achiziţie de noi tancuri.

Norvegia a selectat deja două companii cu care ar putea derula acest program de înzestrare, după ce a evaluat până la nouă opțiuni, dintre care ultima a fost achiziționarea de noi tancuri sau modernizarea flotei actuale de Leopard 2A4 - operată în prezent de armata norvegiană.

Ministerul Norvegian al Apărării intenționează să achiziționeze câteva zeci de tancuri noi pentru a înlocui Leopard 2A4NO, fabricate între 1983-1985. Costul estimat al programului este de 12-15 miliarde de coroane norvegiene (1,2-1,5 miliarde USD).

Concernul german Krauss-Maffei-Wegmann (KMW) prezintă Leopard 2A7NO, o versiune a Leopard 2A7 modificată la cerințele Forțelor Armate Norvegiene, care va concura cu tancul K2NO Black Panther oferit armatei norvegiene de către compania sud-coreeană Hyundai Rotem.

 

Dacă Norvegia alege la termen, primele noi tancuri ar urma să ajungă la Forţele Armate Norvegiene în anul 2025

 

Industria de apărare sud-coreeană a oferit Norvegiei posibilitatea de asamblare pe plan local a tancurilor K2 Black Panther, dar şi transfer tehnologic aferent, totul pentru a câștiga un avantaj în faţa ofertei de tancuri germane Leopard 2A7 – dezvoltate de conglomeratul de apărare Krauss-Maffei Wegmann (KMW). 

Poate cel mai interesant detaliu al ofertei companiei Hyundai Rotem este acela că armamentul principal al tancului K2 Black Panther este format dintr-un tun cu alezaj neted de 120 mm / L55 dezvoltat de compania germană Rheinmetall – aceiaşi care fabrică şi tunurile pentru tancurile germane Leopard – dar produs sub licență în Coreea de Sud. 

Norvegia a ales deja pentru forțele armate, ca parte a unui alt program militar de înzestrare, obuzierul autopropulsat K9 Thunder de 155mm. La 20 decembrie 2017, a fost semnat un contract de 230 de milioane de dolari între Hanwha Land Systems și Ministerul Apărării din Norvegia pentru furnizarea a 24 obuziere K9 Thunder și a 6 vehicule de recuperare şi asistenţa tehnică K10 ARV (Armored Resupply Vehicle).

Norvegia a cumpărat, în anul 2001, 52 de tancuri Leopard 2A4 din Olanda și le-a adaptat nevoilor forţelor sale armate. În prezent, din cele 52 de tancuri Leopard 2A4,  36 mai sunt în prezent în serviciul forţelor armate norvegiene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel