Grenadă de mână 3 în 1. Armata română va fi dotată cu grenade care pot perfora vehicule cu blindaj de 40 mm

Foto: Uzina Mecanică Mija
Foto: Uzina Mecanică Mija

Uzina Mecanică Mija a prezentat o grenadă de mână multifuncțională, capabilă să perforeze blindaje de 40 mm și să scoată din luptă forțe vii. Grenada va intrat și în dotarea Armatei române.

În cadrul expoziției la Black Sea Defense & Aerospace 2022 (BSDA), desfășurată la Romaero între 18 - 20 mai, Uzina Mecanică Mija a prezentat grenada de mână multifuncțională GMM.

Valentin Manu, reprezentant al Uzinei Mecanice Mija, explică modul în care grenada poate găuri vehicule blindate, prin montarea ei pe asemenea tehnică. El spune că această grenadă poate perfora blindaje de 40 de mm, iar la teste a perforat inclusiv 70 mm. 

Există totodată interes și din partea MApN pentru acest tip de armament, însă reprezentantul Uzinei nu a făcut public numărul grenadelor care vor intra în dotarea Armatei române.

„E o grenadă multifuncțională, 3 în 1 (grenada GMM). Adică are trei efecte. Se desface, e o grenadă ofensivă, se scoate focosul și înaintezi în luptă. Montată în carcasa de fontă poate fi transformată într-o grenadă defensivă. Mai există o variantă, în care se schimbă focosul, deci trebuie o altă întârziere. E necesar un focos cu întârziere între 9 și 13 secunde. Ea ulterior poate fi montată pe blindaj, grenada dispune de un magnet. Îi tragi cuiul și te îndepărtezi. În momentul în care ea explodează face o gaură în placa respectivă de blindaj.

Aceasta este varianta pentru momentul în care se dorește să se efectueze o gaură într-un vehicul blindat, cu o grosime a blindajului de până la 40 de milimetri. Da, știu ce spun. 40 mm tablă de blindaj. Din teste vă pot spune că perforează 70 mm, dar noi declarăm 40 milimetri”, a declarat într-o prezentare a GMM, pentru Trustul de Presă al MApN, Valentin Manu, reprezentant al Uzinei Mecanice Mija.

Întrebat ce semnale sunt de la Ministerul Apărării Naționale cu privire la această grenadă, reprezentantul Uzinei Mecanice Mija a afirmat că vor fi comenzi pentru înzestrarea Armatei române cu acest tip de grenadă.

„Nu vă pot da numărul, dar avem destule comenzi pe acest produs”, a conchis Valentin Manu.

 

Grenada de mână multifuncțională GMM produsă de Uzina Mecanică Mija, parte a Romarm

 

2. Grenadă GM... (grenada-uzina-mecanica-mija_70261600.jpg)

Grenadă GMM, Uzina Mecanică Mija. Sursă foto: Captură video - Trustul de Presă al MApN

Potrivit Uzinei Mecanice Mija, grenada de mână multifuncțională GMM este destinată pentru scoaterea din luptă a forței vii, pentru a perfora blindaje ușoare și a distruge construcții ușoare.

Poate fi folosită în trei variante:

I. Grenadă de mână defensivă,

II. Grenadă de mână ofensivă

III. grenadă expliziv cumulativă.

În această ultimă versiune grenada perforează blindaje din oțel cu grosimea de 40 mm. Tipul de focos folosit este FGP-1.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel