Grecia păstrează controlul asupra infrastructurii strategice și anulează planurile de vânzare a portului Alexandroupolis

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Garda de Coastă a Greciei. Photo: Official Helenic Coast Guard
Garda de Coastă a Greciei. Photo: Official Helenic Coast Guard

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat luni că guvernul a anulat licitația pentru vânzarea portului strategic Alexandroupolis, care găzduiește o bază militară americană.

Comentând relatările din mass-media în acest sens, Mitsotakis a spus: "Această informație este corectă. Guvernul a decis că Alexandroupolis are în prezent o importanță strategică, geopolitică și energetică".

Acesta a adăugat: "Portul trebuie să rămână în proprietatea statului, în special a Fondului de Administrare a Proprietății de Stat, care are capabilitățile de a dezvolta portul și de a îi exploata întregul potențial (...) guvernul nu vede motive să vândă portul unui investitor străin".

În martie, autoritățile elene au anunțat o licitație pentru vânzarea a 67% din acțiunile portului Alexandroupolis, în care au fost dislocate forțele americane în baza acordului de apărare cu Grecia semnat în octombrie 2021.

Statele Unite au dislocat o bază militară în port, datorită locației sale strategice, iar prin aceasta se transportă un număr mare de echipamente militare, inclusiv în Ucraina.

Ministrul grec al Apărării, Nikos Panayotopoulos, a anunțat, anterior, că baza americană din Alexandroupolis poate fi folosită pentru a transfera forțe în Europa de Est și că aceasta garantează interesele Statelor Unite în regiune.

 

ExxonMobil va demara prospecțiunile de gaze

 

În următoarele câteva zile, ExxonMobil va demara prospecțiunile pentru zăcămintele de gaze naturale din Grecia, a dezvăluit prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Premierul a subliniat că „suntem în măsură să vă spunem că cercetările seismice pentru explorarea zăcămintelor de gaze naturale vor începe imediat. Când spun imediat, mă refer în următoarele zile, în cele două perimetre care sunt situate la sud-vest de Peloponez și Creta, de către ExxonMobil”.

Surse mass-media relatează că obiectivul este de a lua o decizie de foraj în 2024 și de a efectua prima sondă de explorare în 2025.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel