Grecia poartă discuţii cu Statele Unite pentru a fi coproducător în cadrul programului F-35

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.

Presa elenă a relatat că obiectivul este ca Atena să intre în programul F-35 în calitate de coproducător și să cumpere avioanele de luptă de  generația a V-a.

Turcia a fost exclusă din programul F-35 din cauza achiziționării de S-400 rusești, iar Grecia vrea acum să umple golul creat atât pentru a-și consolida industria de apărare, cât și apărarea.

Surse guvernamentale elene au explicat că Mitsotakis va ridica din nou problema comportamentului Turciei în estul Mediteranei și a încălcărilor zilnice ale spațiului aerian al Greciei.

În cadrul unui discurs în Congresul SUA, liderul grec le va reaminti americanilor și faptul că Grecia s-a aliniat pe deplin la linia externă occidentală în ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, spre deosebire de Ankara, care refuză în continuare să impună sancțiuni împotriva Moscovei.

În aprilie 2019, ministrul apărării de atunci, Evangelos Apostolakis, a declarat că Grecia ia în considerare cumpărarea unor avioane F-35. Această afirmație a fost întărită la momentul respectiv de o declarație făcută în fața subcomitetului pentru servicii armate al Camerei Reprezentanților din SUA de către șeful Biroului pentru Programul F-35 (JPO), care a enumerat Grecia printre alți potențiali clienți ai acestei aeronave.

Grecia a transmis Statelor Unite, în toamna anului 2020, o scrisoare de intenţie privind achiziția imediată a unui număr cuprins între 18-24 de avioane F-35 Lightning II. Atena a precizat anul trecut că doreşte atât de repede avioanele F-35, încât este dispusă să accepte ca acestea să fie chiar şi second-hand.

Cererea de ofertă (Letter of Offer and Acceptance - LOA) pentru cele 18-24 de avioane F-35 Lightning ÎI a fost transmisă Pentagonului de către ministerul grec al Apărării, pe 6 noiembrie 2020.

Grecia şi-a făcut publică, de la începutul anului 2019, dorința de a cumpăra avioane F-35, dar problemele de natura financiară cu care se confruntă au împiedicat înaintarea către SUA a unei cerere de ofertă. Ministerul grec al Apărării a declarat inițial că are în vedere achiziționarea a 25-30 de avioane F-35, dar, din câte se pare, cererea a coborât la 18-24 de aeronave de generaţia a V-a.

Recent au apărut informaţii că Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană. 

Canalul turc de televiziune "Ulusal Kanal" a relatat că Atena a acceptat cererea și pregătește un răspuns în acest sens.

Dacă Grecia va fi de acord, aeronavele vor fi dislocate la baza Souda de pe coasta golfului cu același nume de pe insula Creta, în apropierea facilităților militare grecești, care reunește principalele concentrări NATO din regiune.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel