Tot mai aproape de zonele fierbinți. SUA și Grecia, acord pentru a disloca avioane americane F-35 și F-15 pe insula Creta

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană. 

Canalul turc de televiziune "Ulusal Kanal" a relatat că Atena a acceptat cererea și pregătește un răspuns în acest sens.

Dacă Grecia va fi de acord, aeronavele vor fi dislocate la baza Souda de pe coasta golfului cu același nume de pe insula Creta, în apropierea facilităților militare grecești, care reunește principalele concentrări NATO din regiune.

Informarea vinde după ce, în urmă cu doar o zi, ministrul grec de externe Nikos Dendias declara că în parlamentul elen se poartă discuții privind extinderea perioadei de valabilitate a Acordului de apărare reciprocă și cooperare semnat între Atena și Washington, de la un an, cât este în prezent, la cinci ani.

Statele Unite urmăresc să-și consolideze prezența militară în vestul și sudul Europei, mai ales că estul Mediteranei este martorul unei prezențe extinse a Rusiei care desfășurate în zonă aproximativ 20 de nave, printre care fregate și submarine.

Revenirea puterii ruse în estul Mediteranei s-a efectuat progresiv după izbucnirea conflictului din Siria, când Moscova a început să disloce nave în portul sirian Tartus, singura facilitate navală permanentă a Rusiei în afara granițelor fostei Uniuni Sovietice.

Mediterana este considerată o regiune strategică pentru că prin ea tranzitează aproximativ 30% din mărfurile globale și 65% din resursele energetice.

CITEȘTE ȘI: Sistemul portabil polonez Piorun face ravagii în aviația militară a Rusiei (Foto). Elicopter Ka-52 doborât în Ucraina, ultimul „trofeu” al Piorun

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel