Urmărește emisiunea live



Germania și Polonia poartă discuţii anevoioase pentru un centru de reparații dedicat tancurilor Leopard promise Ucrainei

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Germania a amânat o decizie privind prelungirea staționării sistemelor de rachete Patriot în Polonia, pe fondul noilor tensiuni pe care le are cu Varșovia în ceea ce priveşte modul de reparare în comun a tancurilor Leopard oferite Ucrainei. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a vizitat luni Polonia, dar nu a abordat în mod explicit o solicitare a Varşoviei de a menține sistemele Patriot pe poziții pentru cel puțin încă șase luni, chiar dacă a subliniat că Berlinul consideră că acestea aduc "o contribuție esențială" la securitatea regională.

 

În schimb, Pistorius a cerut Varșoviei să rezolve în termen de 10 zile o dispută legată de un nou centru comun de reparații pentru tancurile germane Leopard în Polonia, anunțat în aprilie la un cost estimat la 150 de milioane de euro.

Omologul său polonez Mariusz Błaszczak a declarat că sistemele Patriot ar trebui să rămână desfăşurate în Polonia cel puțin până la sfârșitul anului. "Apreciem prezența acestor sisteme pe teritoriul polonez", a declarat Błaszczak într-o conferință de presă comună cu Pistorius.

Pistorius a calificat negocierile privind repararea tancurilor Leopard drept "complexe", dar a subliniat că trebuie găsită rapid o soluție.

Proiectul hub-ului de reparații a fost afectat de dezacorduri financiare și operaționale între producătorii germani de tancuri Rheinmetall și Krauss-Maffei Wegmann și producătorul de armament Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), controlat de statul polonez, a relatat ziarul german Der Spiegel.

,,Germania este pregătită să își asume responsabilitatea, într-un fel sau altul, și de aceea credem că discuțiile ar trebui să se încheie în următoarele 10 zile, dacă este posibil, astfel încât să știm în ce direcție să o luăm", a declarat Pistorius. "Să fim clari, reparațiile sunt o parte esențială a unui sprijin durabil pentru Ucraina".

Błaszczak a declarat că, din partea Poloniei, a existat "o deschidere totală....pentru că dorim să sprijinim Ucraina, să cooperăm în acest domeniu cu vecinul nostru german".

Dar chiar dacă cei doi vecini încearcă să aplaneze tensiunile alimentate de războiul din Ucraina, disputa lor privind reparațiile tancurilor se adaugă la o listă lungă de dezacorduri recente. Aceasta vine într-un moment în care puterile occidentale doresc să dea dovadă de unitate pentru a-l contracara pe Vladimir Putin, a cărui invazie la scară largă a Ucrainei forțează NATO să își consolideze flancul estic.

Germania s-a angajat recent să staționeze permanent 4.000 de militari în Lituania. O discuție despre următoarele decizii cu privire la consolidarea flancului estic este așteptată în timpul summitului NATO de la Vilnius, la sfârșitul acestei luni. 

Anul trecut, Polonia a fost una dintre țările care au crescut presiunea asupra Germaniei pentru a livra tancurile Leopard, de asemenea pentru a ajuta la înlocuirea tancurilor de fabricație sovietică trimise în Ucraina. Campania poloneză i-a iritat pe oficialii de la Berlin, care au susținut că trebuie să acționeze cu prudență în privința unei decizii care ar putea escalada conflictul său provoca Moscova.

 

Desfășurarea sistemelor Patriot în Polonia a fost ea însăși subiectul unor tensiuni

 

Oficialii germani au fost iritați anul trecut când, după ce a oferit sisteme Patriot Poloniei, Błaszczak a spus că acestea ar trebui să fie date în schimb Ucrainei.

Cooperarea militară germano-poloneză a fost, de asemenea, umbrită de mai multe dispute politice, amplificate după ce guvernul de dreapta al Varșoviei a depus în octombrie anul trecut o cerere împotriva Germaniei pentru 1,3 miliarde de euro în reparații pentru daunele și pierderile provocate de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Pentru a-și moderniza și reface propria armată, Polonia a comandat arme în valoare de mai multe miliarde de dolari din SUA și Coreea de Sud. Săptămâna trecută, Varșovia a primit primele 14 tancuri Abrams, parte dintr-o comandă mai mare care urmează să fie livrata de SUA în următorii doi ani.

Este de aşteptat ca tancurile Abrams să fie reparate şi întreţinut la un nou centru de mentenanţă din Poznań, unde SUA au deschis recent prima bază permanentă în Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel