Germania își reface stocurile și cumpără 50 de vehicule Puma

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașină de luptă a infanteriei Puma. Foto: Bundeswehr
Mașină de luptă a infanteriei Puma. Foto: Bundeswehr

Guvernul german intenţionează să cumpere 50 de vehicule de luptă Puma în valoare totală de 1,5 miliarde de euro (1,65 miliarde de dolari) pentru forţele sale armate, a declarat vineri o sursă din apărare pentru Reuters.

Germania intenționează să comande 50 de vehicule de luptă de infanterie Puma de la producătorii Rheinmetall AG și Krauss-Maffei Wegmann GmbH pentru 1,5 miliarde de euro. Nu sunt cunoscute detalii privind contractul, dar costul uriaș per echipament, de 30 de milioane de euro, ar putea însemna că înțelegerea va cuprinde o gamă mai largă de servicii aferente vânzării celor 50 de Puma.

Plățile se vor face în tranșe până la sfârșitul lui 2026, iar acordul urmează să fie aprobat miercuri de comisia de buget germană, au spus pentru Bloomberg, oficiali care au cerut să nu fie numiți deoarece discuțiile sunt private. 

Berlinul a intensificat cheltuielile pentru apărare după invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut, trimițând arme la Kiev și realizând propriile stocuri militare.

Puma, construit de KMW și Rheinmetall, este menit să înlocuiască vechile vehicule de luptă ale infanteriei Marder ale Germaniei.

Niciuna dintre companii nu a fost imediat disponibilă pentru comentarii.

Vehiculele vor fi achiziționate cu banii proveniți din fondul de 100 de miliarde de euro înființat anul trecut în urma invaziei Ucrainei de către Rusia pentru a consolida echipamentul militar vechi al Germaniei. Fondul special este creat în afara bugetului federal. 

Acordul indică faptul că neînțelegerile cu privire la Puma a fost rezolvate. Reamintim că la sfârșitul anului trecut fostul ministru al Apărării, Christine Lambrecht, s-a plâns de numeroasele defecțiuni tehnice care au apărut la vehiculele Puma, spunând că „până când vehiculul se dovedește a fi stabil, nu va mai exista un al doilea lot”.

Boris Pistorius, actualul ministru al apărării se confruntă cu sarcina anevoioasă de a reînnoi armata germană, rămasă tehnologic în urmă din cauza investițiilor insuficiente din ultimii ani.

Astfel, doar 800 de milioane de euro din cele 100 de miliarde de euro din fondul special de apărare au fost cheltuite până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit ultimului raport lunar al ministerului german de finanțe.

UPDATE, 15 mai 2023: 50 de vehicule de luptă de infanterie Puma, pentru 1 miliard de euro

Un comunicat al Rheinmetall a confirmat comanda Oficiului Federal care se ocupă cu achizițiile pentru Armata germană. Este vorba de cele 50 de vehicule de luptă de infanterie Puma, un contract-cadru de 1,087 miliarde de euro, care poate fi completat ulterior cu noi comenzi.

Rheinmetall a spus că 574 de milioane de euro vor merge către KMW și 501 milioane de euro către Rheinmetall Landsysteme GmbH, ambii fiind subcontractanți în proiect.

Pe lângă cele 50 de vehicule de luptă, comanda include și pachete de piese de schimb și seturi de instrumente speciale, precum și opt simulatoare de fază de zbor MELLS. 

Livrarea este programată să înceapă în decembrie 2025 și să fie finalizată până la începutul lui 2027, a spus compania.

 

Chieltuieli pentru armată

 

Bugetul de apărare al Germaniei trebuie să crească „în cifre absolute cu peste 10 miliarde de euro pe an, pentru a putea strânge fonduri suficiente pentru dezvoltarea și modernizarea în continuare a trupelor și pentru creșterea salariilor”, a declarat Johann David Wadephul, deputat la Bundestag pentru Uniunea Creștin Democrată (CDU), principalul partid de opoziție din parlamentul federal.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a cerut în repetate rânduri o majorare cu 10 miliarde de euro a bugetului ministerului său. Cu toate acestea, șeful Finanțelor, Christian Lindner, este împotriva creșterii cheltuielilor publice. În 2023, alocațiile pentru apărare se ridică la aproximativ 50 de miliarde de euro.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel