Germania face o comandă uriașă de rachete aer-aer AIM-120C-8: Cererea vizează achiziția a aproape 1.000 de rachete americane AMRAAM

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
O rachetă AIM-120D-3 prezentată la uzina Raytheon din Tucson, Arizona. AIM-120D-3 este cea mai recentă variantă a AMRAAM-ului dovedit în luptă, dezvoltat în cadrul programului ''Form, Fit, Function'', cunoscut sub numele de F3R. Sursa foto: Raytheon.
O rachetă AIM-120D-3 prezentată la uzina Raytheon din Tucson, Arizona. AIM-120D-3 este cea mai recentă variantă a AMRAAM-ului dovedit în luptă, dezvoltat în cadrul programului ''Form, Fit, Function'', cunoscut sub numele de F3R. Sursa foto: Raytheon.

Germania nu se joacă și face un nou pas important în descurajarea Rusiei, solicitând o cantitate aproape neverosimilă de rachete aer-aer de ultimă generație. Cu pragmatismul său recunoscut, Guvernul federal de la Berlin alocă aproximativ câte o rachetă pentru doborârea fiecărui avion tactic rusesc. Cererea Germaniei vizează achiziția a aproape 1.000 de rachete americane AMRAAM.

 

Departamentul de Stat al SUA a anunțat pe 19 iulie, prin intermediul DSCA, că a aprobat o posibilă vânzare Guvernul Germaniei a 969 de rachete aer-aer avansate cu rază medie de acțiune (AMRAAM) în versiunea AIM-120C-8.

Valoarea contractului, care include echipamente și servicii aferente, este de estimată la 2,9 miliarde de dolari, potrivit comunicatului de presă al Agenției americane de Cooperare pentru Securitatea Apărării (DSCA).

Rachetele sunt destinate echipării avioanelor de luptă ale Forțelor Aeriene Germane (Luftwaffe) și va duce la creșterea interoperabilității între armatele țărilor membre NATO.

 

Racheta aer-aer AIM-120C-8, cea mai avansată versiune a rachetelor AMRAAM produse de compania Raytheon

 

Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Germaniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare, asigurându-se că dispune de muniții aer-aer moderne și capabile. Această vânzare va promova și mai mult nivelul deja ridicat de interoperabilitate a Forțelor Aeriene Germane cu forțele comune ale SUA și ale altor forțe regionale și din NATO”, precizează DSCA.

Solicitarea Germaniei pentru cele aproape 1.000 de rachete AIM-120C-8, vine după ce Suedia, în urmă cu doar câteva săptămâni, a primit permisiunea de a cumpăra 250 de rachete din aceeași versiune (inclusiv echipamente și servicii aferente) pentru 605 milioane de dolari.

Racheta aer-aer AIM-120C-8 este cea mai avansată și performantă versiune a rachetelor AMRAAM produse de compania Raytheon, rebrenduită de curând ca RTX. Raza maximă de acțiune a rachetei este estimată de specialiștii în domeniu la aproximativ 160 – 180 km, dar date oficiale în acest sens nu au fost publicate în surse deschise. Racheta atinge o viteză de maximum 4 Mach, fiind destinată neutralizării aeronavelor și rachetelor de croazieră. Rachete de tipul AMRAAM au fost integrate și pe sistemul de apărare sol-aer NASAMS.

Forțele Aeriene Germane dispun de aproximativ 140 de avioane Eurofighter Typhoon, care folosesc rachete AMRAAM. În viitor, la acestea se vor adăuga încă 38 de aeronave Eurofighter Typhoon și 35 de F-35, comandate în 2022.

Potrivit Atlasului Forțelor Aeriene la nivel mondial, publicat de Flight Global, Rusia deținea la începutul anului 2023 aproximativ 1.500 de avioane de luptă, dintre care aproximativ 120 sunt bombardiere strategice, iar restul aeronave tactice.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel