Germania închiriează drone israeliene Heron TP și bifează o premieră: Va fi prima țară căreia Israelul îi vinde sistemul Arrow-3

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Drona Heron Sursa foto: Israel Aerospace Industries
Drona Heron Sursa foto: Israel Aerospace Industries

Comisia de Apărare a Parlamentului German a aprobat, miercuri, închirierea a 140 de drone Heron TP din Israel. Conform proiectului aprobat de comisie, Ministerul german al Apărării intenționează să folosească 60 dintre drone pentru antrenament și 80 pentru utilizare operațională. Valoarea totală a tranzacției, care include achiziția de rachete, este de 152,6 milioane de euro, iar dronele ar urma să fie livrate în termen de doi ani.

Potrivit documentului întocmit de Ministerul Apărării, dronele armate vor fi utilizate în special pentru a contribui la protecția personalului militar care acționează în străinătate.

În 2018, Germania a decis să se îndrepte către vehicule aeriene fără pilot Heron TP, dar Partidul Social Democrat condus de Olaf Scholz, care era la acea vreme membru al coaliției de guvernământ, s-a opus ordinului și a zădărnicit proiectul.

Dar, după ani de investiții reduse în armată, Germania a decis, după invazia rusă a Ucrainei, să-și mărească cheltuielile militare.

"Atacul Rusiei asupra Ucrainei a schimbat radical situația în ceea ce privește politica de securitate în Europa și a crescut nevoia urgentă de a dota armata germană cu echipament complet", se precizează într-un comunicat al Ministerului german al Apărării.

Ministerul Apărării de la Berlin a susținut că aceste drone "vor întări capacitatea de a evita atacurile militare și de a oferi cea mai bună protecție armatei și partenerilor noștri".

După începerea atacului rusesc asupra Ucrainei, Scholtz a decis să aloce 100 miliarde euro pentru modernizarea armatei, cheltuind cel puțin 2% din PIB în fiecare an pentru apărare.

 

Germania studiază, în special, achiziția sistemului israelian de apărare antiaeriană "Iron Dome"

 

În urmă cu câteva zile, cotidianul israelian The Jerusalem Post a confirmat că Germania a obținut aprobarea Israelului și a Statelor Unite pentru achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Arrow-3, ca parte a planului german de a investi în domeniul apărării după invazia rusă a Ucrainei.

Va fi pentru prima dată când Arrow 3, unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din Israel, va fi vândut unei alte țări.

Ziarul israelian a precizat că "Germania, dacă va cumpăra sistemul de apărare, va fi prima țară din lume care îl va obține după Israel și SUA", subliniind că sistemul de apărare menționat este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din lume.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel