Germania confirmă că SUA au renunţat la sancţiunile împotriva companiei care construieşte Nord Stream 2

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website
Construcția gazoductului Nord Stream 2 sursă foto: Nord Stream 2 official website

Statele Unite ale Americii au decis ridicarea sancţiunilor impuse companiei care construieşte controversatul gazoduct Nord Stream 2 şi directorului acesteia, a confirmat miercuri Germania, transmite dpa. Berlinul şi Washingtonul dispun astfel de un răgaz de trei luni pentru a reglementa disputa legată de proiect.

"Există o decizie prezidenţială de anulare a sancţiunilor impuse Nord Stream 2 şi a CEO-ului acesteia, care este cetăţean german", a declarat ministrul de externe german Heiko Maas în cadrul unei conferinţe de presă.

Maas a explicat că administraţia preşedintelui american Joe Biden a impus sancţiuni unor entităţi şi nave ruse implicate în construirea Nord Stream 2, precum şi împotriva societăţii care construieşte gazoductul şi a directorului ei, aceştia din urmă fiind însă scutiţi de sancţiuni imediat ulterior.

"Considerăm acest lucru un pas constructiv şi vrem să discutăm mai departe în legătură cu acest subiect cu partenerii noştri de la Washington", a spus ministrul de externe german, menţionând că administraţia Biden nu a făcut nicio altă promisiune.

"Dar cred că am obţinut încă un interval de trei luni (până la următoarea evaluare a SUA) pentru a discuta cu responsabilii de la Washington cum să procedăm în continuare", a mai spus Maas, potrivit Agerpres.

O sursă citată de Reuters a indicat în mod similar că un raport al Departamentului de Stat al SUA ce urma să fie prezentat Congresului miercuri conchide că Nord Stream 2 AG şi directorul ei, Matthias Warnig - aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin - s-au angajat în "activităţi sancţionabile", dar că este în interesul Statelor Unite ca aceste sancţiuni să fie ridicate.

Portalul Axios, citând surse anonime, a dezvăluit marţi că administraţia preşedintelui Joe Biden ar putea să renunţe în curând la sancţiunile împotriva entităţii responsabile cu proiectul construcţiei gazoductului submarin aproape finalizat, Nord Stream 2 AG, în care compania rusă Gazprom este acţionar majoritar. Motivul acestei decizii ar fi recunoaşterea că Nord Stream 2, care va livra gaze ruseşti în Uniunea Europeană printr-un terminal din Germania, este finalizat în proporţie de 95%, iar singura modalitate de a opri proiectul ar fi să se ia măsuri împotriva Germaniei, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Washingtonului, potrivit Axios.

Oficialii americani susţin că Nord Stream 2, ce ar urma să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania via Marea Baltică, va face Europa prea dependentă de livrările de energie ruseşti, în timp ce susţinătorii proiectului acuză Statele Unite că subminează conducta pentru a-şi creşte vânzările de gaz lichefiat în Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel