Georgia va construi cel mai adânc port de la Marea Neagră: Nave din SUA și NATO vor folosi infrastructura acestuia

Ionel Copcea |
Data publicării:
Georgia
Georgia

Corespondentul din Tbilisi al cotidianului rusesc Vzglyad a informat, pe 12.09.2022, că Guvernul Georgiei va angaja un grup internațional de consultanță, în vederea implementării proiectului de construire la Anaklia a celui mai adânc port de la Marea Neagră. 

Vicepremierul georgian, Levan Davitashvili, care conduce și Ministerul economiei și dezvoltării durabile, a declarat luni că mai mulți investitori de anvergură, în special din Abu Dhabi, sunt interesați de construirea acestui port.

“Există un interes al investitorilor din statele din Golful Persic și Asia Centrală. Cu sprijinul acestora, intenționăm să obținem o infrastructură portuară modernă, pentru dezvoltarea potențialului de tranzit al Georgiei”, a precizat vicepremierul Davitashvili.

Potrivit declarațiilor acestuia, Georgia are în vedere accelerarea procesului de realizare a proiectului, fără să facă referire la eventuale termene pentru începerea și finalizarea construcției.

În urmă cu câțiva ani, proiectul de construire a portului Anaklia a eșuat, după ce un investitor local nu și-a îndeplinit obligațiile și nu a reușit să asigure finanțarea de 400 de milioane de dolari. În anul 2019, opoziția georgiană a acuzat autoritățile pentru eșecul “din ordinul Rusiei” a construirii unui port la Anaklia. Ulterior, bancherul Mamuka Khazaradze, care a supravegheat proiectul, a trecut în opoziție, iar Guvernul georgian a început să lucreze cu investitori străini. În același timp, și SUA face un lobby activ pentru construirea unui port la Anaklia.  

Potrivit planurilor inițiale, portul, cu o adâncime de 16 metri, trebuia să înceapă să funcționeze în perioada 2020-2021. Costul total al construcției a fost estimat la aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Portul urma să fie construit în apropierea graniței cu Abhazia, pe un teritoriu de 400 de hectare. Prin acesta era planificat transportul a până la 100 de milioane de tone de marfă pe an.

După cum a informat presa locală, portul de la Anaklia ar urma să fie întrebuințat și în scopuri militare, urmând inclusiv ca nave de luptă din SUA și NATO să staționeze în acesta. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel