Georgia a primit sisteme de rachete antitanc Javelin

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul georgian al Apărării, Levan Izoria, a declarat, joi, că țara sa a primit un prim lot de sisteme americane de rachete antitanc de tip Javelin, susține site-ul Georgia Online, citat de Uawire.org.

,,Am cumpărat sistemul complet Javelin, care a fost deja livrat Georgiei", a declarat ministrul georgian al apărării într-un discurs pe care l-a ținut în parlament.

Potrivit oficialului georgian, guvernul a alocat 23 de milioane de lari pentru acest proiect în anul 2019. O altă sumă a fost alocată Statelor Unite pentru repararea și modernizarea elicopterelor. ,,Este vorba de aproximativ 50 milioane de lari (18,6 milioane de dolari)", a spus Izoria în timpul aceluiași discurs.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a sistemelor portabile de rachete anti-tanc de tip Javelin către Georgia, în valoare totală de 75 milioane de dolari, în noiembrie 2018. De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a aprobat în lună martie a anului trecut, achiziţionarea de către Ucraina a 210 rachete antitanc şi 37 de lansatoare de rachete, cu scopul de a-şi consolida capacităţile de apărare în faţa separatiştilor din estul ţării.

Preşedintele Ucrainei a precizat ulterior că rachetele Javelin vor fi folosite doar în scopuri defensive, dacă poziţiile Armatei ucrainene vor fi atacate. Poroşenko a adăugat că rachetele Javelin vor permite contracararea agresiunilor Rusiei din estul Ucrainei.

Sistemul Javelin constă dintr-un tub lansator, mecanismul de ochire şi o rachetă. Este o armă ultra-modernă, uşoară şi compactă pentru forţa de distrugere pe care o are. Un sistem Javelin este deservit de obicei de doi militari – însă este de ajuuns un singur om pentru a lansa o astfel de rachetă.

Proiectilul pleacă din tubul de lansare fără să aibă un recul sau o flacără mare, motorul principal al rachetei aprinzându-se la o distanţă de circa 100 de metri – ceea ce face dificil pentru inamic să identifice locul de unde a fost lansată racheta. Proiectilul Javelin se deplasează spre ţintă cu o viteză de 1.000 de kilometri pe oră, fiind capabil să distrugă orice fel de tanc sau vehicul blindat, amplasamente fortificate sau elicoptere care zboară la altitudini sub 200 de metri.

Atunci când este lansată împotriva unui tanc sau a unui vehicul blindat, racheta Javelin abordează partea superioară a blindajului, care de obicei este mai subţire. Rachetele Javelin au un focos dublu care îi permite să angajeze inclusiv blindajele reactive. De asemenea, rachetele Javelin dispun de un sistem de ochire şi ghidare în spectrul infraroşu. Sistemul Javelin este unul scump – tubul lansator şi sistemul de ochire costă aproximativ 200.000 de dolari, iar o rachetă costă 80.000 de dolari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel