George Friedman, în presa din Ungaria: În Europa, pentru SUA, contează România și Polonia

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN
Un F-22 Raptor, în timpul unui antrenament la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii. Sursă foto: MApN

Reputatul George Friedman, analist american, fondator Stratfor și preşedintele publicaţiei de securitate Geopolitical Futures, a vorbit despre alegerea lui Joe Biden și politica SUA în Europa sub noua administrație care se prefigurează la Casa Albă.

Friedman, unul dintre cei mai cunoscuți analiști la nivel mondial, precizează într-un interviu acordat publicației maghiare Index, că și sub administrația Biden nu vor exista schimbări majore în ceea ce privește politica SUA în Europa. Cu excepția revenirii la relații diplomatice mai bune între Washington și Vestul Europei.

El subliniază că în ceea privește Europa, pentru SUA esențiale sunt Polonia și România, țara noastră ca parte a regiunii Mării Negre.

Europa nu are o importanță fundamentală pentru Statele Unite. Avem două interese strategice importante aici. Unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră și el se leagă de România. Acest lucru nu se va schimb nici sub administrația Biden”, precizează Friedman, care amintește că SUA nu își schimbă fundamental politica în doar câțiva ani, indiferent de președinție.

Reputatul analist amintește de politica externă a Ungariei și reiterează importanța Poloniei și României pentru SUA. Friedman a transmis că Ungaria nu a dorit să facă parte din acest consorțiu.

 

„Pentru SUA, în Europa, contează Polonia și România. Ungaria nu a vrut să facă parte din acest consorțiu”

 

Ungaria are o politică externă proprie. Ea menție o relație cu Rusia, este dreptul ei. Relația cu Ucraina e complexă. Dar dacă mă gândesc la trupele noastre (n.r. - trupele americane) îmi vin în minte polonezii și românii. În Transilvania investim într-o bază aeriană (n.r. - Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, Câmpia Turzii). Acestea sunt statele care contează pentru SUA. Ungaria nu a dorit să participe la acest consorțiu”, a mai precizat Friedman.

În ceea ce privește țara vecină, analistul admite că pe Budapesta va exista o oarecare presiune sub administrația Biden, în contextul în care fostul vicepreședinte al lui Barack Obama intenționează să mențină relații cordiale cu Franța și Germania. Dar Friedman reiterează că „Ungaria nu va reprezenta o problemă importantă pentru SUA. Nici măcar Europa”.

George Friedman, care admite că l-a votat pe Biden, e de părere că președintele ales al SUA va fi un „președinte foarte slab”, nu din cauza personalității sale, ci din cauza divizării Americii și a faptului că republicanii vor continua să controleze Senatul și Curtea Supremă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel