Geoană: Prezența US Army în România și în alte țări europene demonstrează angajamentul SUA pentru securitatea Europei

Tudor Curtifan / 03 iul 2020 / 15:17

Mircea Geoană, secretarul adjunct al NATO, a participat la conferința anuală transatlantică organizată în cursul zilei de ieri de Harvard Kennedy School.

În cadrul videoconferinței, fostul ministru de Externe al României a declarat că pandemia de noul coronavirus a accelerat transformarea Alianței în multe domenii iar statele membre au avut de învățat de pe urma acestei crize. Geoană a semnalat abilitatea NATO de a se adapta în fața unor serii de amenințări globale, într-o lume aflată într-o continuă schimbare.

Secretarul adjunct al NATO a subliniat totodată că Statelor Unite ale Americii conduc contingente militare în state europene precum Polonia, România, Norvegia sau Spania iar acest lucru este o dovadă că Washingtonul rămâne angajat în ceea ce privește securitatea continentului european.

„Observăm un angajament puternic al Statelor Unite în ceea ce privește securitatea europeană iar acest lucru îl prețuim”, a precizat Geoană, potrivit site-ului oficial al NATO.

Declarațiile lui Mircea Geoană vin în contextul în care în cadrul NATO au existat poziții divergente între SUA și aliații europeni după ce președintele Donald Trump a acuzat statele membre, în special Germania, că nu respectă ţinta convenită la nivelul NATO pentru cheltuielile de apărare, de 2% din PIB.

 

SUA, o relație complicată cu Germania în cadrul NATO. Americanii ar putea muta aeronave F-16 și 2.000 de soldați în Polonia

 

În acest sens amintim și de faptul că Trump a aprobat un plan de retragere a 9.500 de militari americani care staţionează în Germania.

Conform informaţiilor furnizate de doi înalţi oficiali din cadrul Pentagonului, o parte din soldaţi vor fi repatriaţi, alţii vor fi relocaţi în ţări din fostul bloc sovietic cu intenţia de a trimite un mesaj clar Rusiei şi preşedintelui Vladimir Putin, ale cărui ambiţii militare au fost demonstrate în special prin anexarea peninsulei Crimeea în 2014. Polonia și-a manifestat în repetate rânduri intenția de a găzdui mai multe trupe americane.

În cadrul unei conferințe între Donald Trump și omologul său polonez Andrej Duda, care a avut loc la Casa Albă pe 24 iunie, președintele SUA a abordat și subiectul dislocării trupelor americane din Germania în Polonia. Trump a confirmat faptul că Polonia a solicitat o prezență mai masivă a US Army pe teritoriul ei, precizând că: „Probabil vom pleca din Germania în Polonia”.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy